Hlavní obsah
Sport

VAR ukázal svůj potenciál, v dobrých rukou dokáže divy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: unsplash.com

Fotbaloví videorozhodčí to nemají v České republice jednoduché. Není divu, stávají se případy, kdy až extrémně zbytečně zasahují do dění na hřišti, zdržují či i přes možnost videozáznamu chybují.

Článek

Systém VAR

Videorozhodčí se v českém fotbale poprvé objevil v lednu roku 2017, tehdy šlo ovšem pouze o testovací provoz v tzv. off-line režimu. Rozhodčí u videa tak neměl žádné pravomoce, a nikterak nezasahoval do průběhu utkání.

První zápas, ve kterém byl v naší nejvyšší lize nasazen VAR, se uskutečnil v rámci posledního kola ročníku 2017/18 mezi Spartou Praha a Mladou Boleslaví. Již tehdy se mezi lidmi šířil názor, že to není dobrý nápad.

Od té doby se VAR používal vždy na jedno vybrané utkání v rámci daného kola, přičemž se většinou vybíral divácky nejzajímavější zápas. Od ročníku 2020/21 je pak videorozhodčí přítomný na každém zápase Chance ligy.

Kontroverzní situace

VAR se velmi rychle stal ožehavým tématem nejen mezi fanoušky, ale i mezi fotbalovými experty. Přicházely situace, kdy se utkání kvůli přezkoumávaní situací zbytečně natahovalo, a kazilo tím plynulý průběh hry.

Navíc se ukázalo, jak málo stačí i tomu, aby byl videorozhodčí více škodnou, než k užitku. Mnoho zápasů bylo propíráno v médiích pro zvláštní posouzení jednotlivých situací. Nutnou podotknout, že pokud došlo k chybě, vždy za mi mohl lidský faktor.

Velký potenciál

VAR za ta léta, které ho v naší lize máme ovšem neukázal jen chyby, ale také to, že v dobrých rukou je tím správným nástrojem pro řešení ošemetných a nepřehledných situací. Ostatně pro ukázku nemusíme jít daleko.

V utkání prvního kola mezi Bohemians a Baníkem Ostrava byl po zásahu videa uznán Pražanům gól z jasného, více než metrového, offsidu. Tomu, že bude branka uznána nikdo nevěřil.

VAR ovšem díky lupě objevil mezi nohama jiného hráče, že míč poslal na svého brankáře obránce, a tak žádný offside nebyl. Jan Všetečka, jenž měl v utkání VAR na starosti, nám ukázal, jak video správně použít.

Zdroje:

https://www.lfafotbal.cz/videorozhodci

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Video_asistent_rozhod%C4%8D%C3%ADho

Přímý přenos utkání

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz