Hlavní obsah
Aktuální dění

Focení s nedonošenými miminky vyvolalo vlnu kontroverze. Komentáře zmizely

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

Národní divadlo Brno zveřejnilo focení z přípravy projektu „Křehcí bojovníci“, který má přiblížit lidem problematiku předčasně narozených dětí. Video z příprav však způsobilo vlnu kontroverze.

Článek

Video, ve kterém se nachází umělci z Národního divadla Brno, kteří v náručí drží malinká nedonošená miminka, by působilo elegantním a uměleckým dojmem. Neobstálo však u jeho sledovatelů, kteří na toto počínání měli zcela odlišný názor.

V komentářích pod ním se objevily stovky obav o bezpečnost miminek i zkušenosti matek, kterým se nedonošené dítě narodilo. Nikde nebylo napsáno, zda focení probíhá v přítomnosti rodičů, či je dostatečně zabezpečené lékaři. Po této negativní vlně divadlo na svém instagramovém profilu vypnulo komentáře na konkrétní příspěvek. Lidé se však dále vyjadřovali na jiném záznamu z focení, kde jsou komentáře stále přítomny.

Focení probíhalo ve Fakultní nemocnici Brno, konkrétně na neonatologii Brno, která je zároveň i tvůrcem projekt „Křehcí bojovníci“. Projekt je realizován už několikátým rokem.

Divadlo následně vydalo vyjádření, které některé lidi uklidnilo, jiné stejně ponechalo v plném rozhořčení, protože i přes uvedené okolnosti se jim zdá tento krok nevhodný.

„Focení probíhá se souhlasem a za přítomnosti rodičů i lékařů. Celá akce probíhá v gesci odborníků brněnské neonatologie,“ uvedlo divadlo na svém instagramovém profilu.

Zároveň příspěvek doplnilo o vyjádření doktorky Kláry Skorkovské, autorky projektu.

„Stejně jako dříve se veškeré aktivity ke Světovému dni předčasně narozených dětí konají se souhlasem vedení Neonatologického oddělení. Proč jsme letos oslovili tanečníky a tanečnice na portréty? Protože jsou podobní jako předčasně narozená miminka. Stejně křehcí, ale velmi silní zároveň. Pro portréty s tanečníky jsme oslovili rodiče dětí, které jsou už před propuštěním, jsou stabilní po všech stránkách a manipulace za dodržení podmínek stejných pro personál a rodiče i další rodinné příslušníky je nijak nemůže ohrozit. Fotografování probíhalo se souhlasem rodičů dětí a za jejich přítomnosti a pod dohledem ošetřujících lékařů a sester. Výstava vzniká na počest předčasně narozeným dětem, Křehkým bojovníků a jejich rodin,“ uvedla MUDr. Klára Skorkovská.

Zároveň dodala, že mají zpětnou vazbu od rodičů a dětí, jejichž miminka byla předčasně narozená a hospitalizovaná na neonatologických jednotkách intenzivní péče, kterým fotografie na probíhajících výstavách psychicky velmi pomohla překonat těžké období.

Lidé se následně rozdělili na dvě skupiny. Tu, která stejně i s vědomím všech okolností tento krok nerespektuje. A tu, která je po vysvětlení z řad lékařů schopna tento krok uznat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz