Hlavní obsah
Seberozvoj

Je způsob, kterým na sebe pohlížíme, doopravdy ten správný?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: cottonbro studio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-odraz-drzeni-dreveny-stul-5771010/

Je lidské mít pochybnosti o jiných i o sobě. Mohou vzniknout kvůli jedné nevydařené etapě v životě, nebo mít kořeny zabudované hluboko v našem podvědomí. Nedíváme se na sebe ale občas příliš tvrdě?

Článek

Polemizovat nad tím, jaká je správná mez mezi egoistickým pohledem na sebe a přílišným podceňováním, by bylo opravdu na velmi dlouhou debatu. Vždy existuje zlatá střední cesta, ale je důležité si uvědomit, že podle toho, jaký vztah máme sami se sebou, se bude odvíjet celá řada důležitých věcí v našem životě.

Všichni známe nějakého egoistu, kterému se zdá, že celý svět se točí okolo něj. A nikomu z nás není příjemné to dlouhodobě poslouchat, o tom žádná. Zároveň ale určitě víme o spoustě lidí, kteří jsou mnohem více, než si o sobě myslí. Snažíme se jim vysvětlit, že to, co si o sobě myslí, je pouze lež v jejich vlastních myšlenkách.

Co ale dělat v případě, že my sami se nacházíme v situaci, kdy máme celou řadu pochybností a vtíravých myšlenek, které se vážou k nám?

Jak bylo zmíněno výše, každý z nás občas pochybuje. Že nejsme ideální partneři, rodiče nebo děti. Že náš vzhled neodpovídá ideálu krásy… Možností je bohužel nekonečně mnoho.

Musíme si ale uvědomit jednu velmi důležitou věc - nikdo není dokonalý. Každý z nás má plno chyb.

A ta ještě důležitější věc, kterou musíme vědět - jsou tu lidé, kteří nás mají rádi přes všechny ty chyby, a stejně tak i my máme rádi je.

Představte si někoho, koho máte opravdu ze srdce rádi. Může to být opravdu kdokoli. Může být vaším ideálem krásy a dokonalosti. Někdo, koho obdivujete za jeho chování nebo za to, jak odvádí svou práci. Partner, rodič nebo kamarád, je to úplně jedno. Představte si, že přesně takový člověk bude na pár vteřin vaším zrcadlem. Budete se dívat přímo na něj - tudíž na sebe - a řeknete mu myšlenku, která se vám honí hlavou.

Dovedete si představit, že takový člověk někdy přemýšlí podobně? Že by mohl řešit podobnou pochybnost jako vy? Věřte, že se s ní někdy určitě setkal. Stejně jako každý z nás. A co kdyby se role trochu pozměnily a museli byste říct té stejné osobě věci, které si myslíte sami o sobě? Dost možná, pokud by byly negativní, by se vám to zdálo nepříjemné a zlé. V tom případě není důvod, aby podobné myšlenky dostávaly tolik prostoru ve vaší vlastní hlavě.

Dokážeme odhadnout, kdy může naše věta jinému člověku ublížit nebo ho jinak ranit. V případě nás samých ale podobné filtrování vět často selhává.

A teď ta klíčová část. Zkuste vidět sami sebe očima jiných. Těch, kteří vás vnímají jako stejnou dokonalost, jako vy si představujete svou milovanou osobu. Není vám občas líto, jak na sebe ostatní nahlíží? Podceňují se nebo mají pocit, že nejsou dostatečně dobří. Přitom vy moc dobře vidíte, kolik krásných věcí se v nich ukrývá.

Někdy je dobré si uvědomit, že takovou krásu můžeme vidět i sami v sobě. A opravdu - každý jí má a zaslouží si ji vidět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz