Hlavní obsah
Lidé a společnost

V Bulharsku se setkáte s mrtvými na stromech i zdech domů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor/ka fotografie: Mike Bird: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/116909/

Ilustrační foto

Když se budete procházet ulicemi Bulharska, rozhodně si všimněte oznámení, která jsou připevněné na domech nebo kmenech stromů. Nejde ale o hledané osoby, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Článek

Jsou jich stovky. Téměř u každého domu se najde nějaký papír. Obvykle zalaminovaný, aby ho nezničil déšť nebo jiné přírodní živly. Pokud neovládáte azbuku, pravděpodobně se zaměříte pouze na černobílou fotografii a určité číslo, které je v její blízkosti. Logicky většinu lidí napadne, že jde o hledané nebo pohřešované osoby. Nicméně po tom, co minete desítky takových oznámení, vám dojde, že nejspíš půjde o něco úplně jiného. V Bulharsku, i v blízkém Srbsku, je totiž tradicí na domy a jiná veřejná místa vyvěsit místní zesnulé. A to i po několika letech od jejich smrti.

Místní si je tak připomínají i dlouho potom, co navždy odešli. Tato tradice se může pro turisty zdát zvláštní, protože je opravdu viditelná na každém rohu. Nicméně jde o určitou formu, kterou místní vzdávají zesnulým úctu i po letech.

,,Nekrolog” připomíná klasické parte. Výjimku tvoří jen to, že se i po letech obměňuje. U fotografie nalezneme číslo, které neoznačuje věk, ale dobu, po kterou člověk již není mezi živými. Tradicí rodiny nebo blízkých je tedy rok co rok vytisknout nový nekrolog a umístit ho na veřejné místo. Občas se nový umístí vedle starého. Dále si v něm můžeme přečíst krátký text o zesnulém a jeho životě, který píše rodina nebo jeho blízcí, a věk, kterého se dožil. Zároveň v něm může být poděkování lidem, kteří zesnulého znali a projevili soustrast.

Jde o převážně křesťanskou tradici, která oslavuje život i po jeho konci. Zároveň jde o způsob projevu respektu zesnulému. Je to také veřejná forma, jak si zesnulého připomenout. Způsob tohoto oznámení je považován za důležitou součást smutečního procesu a kolektivního truchlení.

Vyvěšování nekrologů je v Bulharsku především křesťanskou (pravoslavnou) tradicí, která je hluboce zakořeněná v náboženských a kulturních zvycích země. V pravoslavné církvi je zvykem pořádat vzpomínkové bohoslužby na 3., 9., a 40. den po úmrtí a poté každý rok. Tradice má ale také velký kulturní význam. Lidé, kteří nejsou aktivními věřícími, ale mohou tuto tradici dodržovat jako součást národních zvyků.

I když se zprvu může zdát poněkud zvláštní. Je to ve své podstatě hezká možnost, jak si připomenout ty, kteří dávno odešli.

V současné době digitalizace existují i on-line nekrology. Tradice ale zůstává, a to převážně mezi staršími generacemi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz