Hlavní obsah
Satira

Člověk by měl ve volbách volit jen sám sebe, volit někoho jiného je krajně nezodpovědné!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Satirický fejeton

Článek

Kamarád Jindra (64) má jasný názor - Člověk by měl ve volbách volit jen sám sebe! když nekandiduji, tak nemám koho volit a k volbám prostě nejdu.

Volit sám sebe v krajských a komunálních volbách: je to jediná odpovědná volba?**

Volby jsou základním pilířem demokracie. Umožňují každému občanovi vyjádřit svůj názor na směřování společnosti a rozhodnout o tom, kdo bude reprezentovat jeho zájmy. V tomto kontextu se ale občas objeví radikální názor jako Jindrův: Člověk by měl v krajských či komunálních volbách volit jen sám sebe. Volit někoho jiného je podle tohoto pohledu krajně nezodpovědné.

Je na tom ale něco pravdy? Podívejme se na tento argument podrobněji.

Volba sebe sama jako maximální zodpovědnost

Zastánci tohoto názoru často poměrně logicky argumentují tím, že nikdo nezná vaše zájmy lépe než vy sám.

Při hlasování za druhého volíte často na základě slibů, které mohou být nesplněné, nejasné, nebo dokonce zavádějící. Pokud si člověk přeje, aby jeho zájmy byly reprezentovány co nejpřesněji, měla by být jedinou logickou volbou volba sebe sama. Tímto krokem zajistí, že nebude nikoho „vinit“ z nesplnění předvolebních slibů a bude zodpovědný jen za své vlastní kroky.

Navíc tím přebíráte plnou zodpovědnost za rozhodnutí, která byste museli přijmout, kdybyste byli zvoleni.

Zatímco někteří voliči dávají přednost tomu, aby tuto zodpovědnost přenechali jiným, volba sebe sama je správně chápána jako ztělesnění maximální občanské odpovědnosti. Řekněme, že je to projev opravdového občanského uvědomění.

Dalším argumentem, který posiluje tento postoj, je nedůvěra vůči politikům.

Historie je plná příkladů, kdy političtí zástupci nesplnili očekávání svých voličů. Je to často spojováno s korupcí, nekompetencí nebo prostým nezájmem o potřeby občanů. Volbou sebe sama se lze vyhnout tomu, že se stanete „obětí“ těchto selhání. Můžete se spoléhat pouze na sebe a své vlastní schopnosti.

Přesto tento racionální postoj naráží na několik zásadních problémů.

Prvním z nich je skutečnost, že systém zastupitelské demokracie byl a je postaven na důvěře v to, že si občané vybírají své zástupce, kteří mají dostatečné odborné znalosti a zkušenosti.

I když může být lákavé vidět volbu sebe sama jako nejzodpovědnější variantu, ne každý má schopnosti či čas efektivně vykonávat veřejné funkce. Profesionální politici, ať už si o nich myslíme cokoli, se na tato rozhodnutí připravují roky, mají přístup k odborníkům a analytickým týmům.

Navíc je otázka, jak efektivně by mohla společnost fungovat, kdyby každý volil jen sám sebe. Vznikl by chaos, protože by nebylo možné vytvořit žádné většinové koalice ani fungující vlády.

Demokracie totiž neznamená pouze zastupování individuálních zájmů, ale hledání kompromisů mezi různými skupinami společnosti.

Závěr

Myšlenka, že bychom měli volit jen sami sebe, nese určité rozumné jádro.

Jak na ni nahlížíte Vy? Napište nám do komentářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz