Hlavní obsah
Aktuální dění

Demokratická abeceda - Opozice zde opravdu není na chválení vlády!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Reakce na jednostranný text pana R. Pokorného.

Článek

Richard Pokorný ve svém článku kritizuje údajně populistickou opozici za to, že zneužívá povodně k politickým útokům na vládu.

Bez servítků (skoro až neomaleně) tvrdí, že opozice používá přírodní katastrofu jako nástroj k získání bodů, zatímco vláda jedná zodpovědně.

Můj kritický pohled na Pokorného text staví jasně na faktu, že opozice má právo upozorňovat na selhání, zejména pokud jde o krizové řízení, a že vládní opatření nejsou imunní vůči oprávněné kritice. Prostě vláda není nekritizovatelná, ani dnes ani včera.

Pokorného postoj, navíc nikoliv poprvé, nebezpečně zjednodušuje dynamiku politického diskursu.

Vláda v demokratickém právním státě, musí být připravena čelit opozici, která upozorňuje na nedostatky a slabiny vládních opatření, zejména v situacích, kdy jde o životy a majetek občanů.

Populismus sice může být nástrojem kritiky, ale to přece neznamená, že každá opozice, která kritizuje vládní odpověď na krize, je populistická.

Navíc, argumentovat, že kritika je „politická hra“ místo opravdového zájmu o veřejné blaho, odvádí pozornost od skutečných problémů. Je zodpovědností vlády nejen reagovat na krize, ale také důsledně vysvětlovat svá rozhodnutí a být transparentní ve svých činech.

A právě v komunikaci se spodními deseti miliony Fialova vláda dlouhodobě tápe. Stačí si vzpomenout na energetickou krizi.

Navíc komentátor by měl být alespoň bazálně nestranný, vím absolutně to nikdy nejde.

Takže například Pokorného souvětí - A současně jsem přesvědčen, že vláda i tuto zatěžkávací zkoušku úspěšně zvládne. Petr Fiala své bitvy neprohrává. A neprohraje ani tuto. - by se snad dala tolerovat v eseji (hodně) Mladého konzervativce psaného pro Pravý úhel, ne však u postaršího zkušeného komentátora.

Sečteno

V závěru je důležité zdůraznit, že role opozice je esenciální pro každou zdravou demokracii, včetně té naší středoevropské.

Kritika vládních kroků, zejména v krizových dobách, může odhalit nedostatky a vést k lepšímu řízení. To byla a je právě úloha opozice. Vytýkat jí, že vládu nepodporuje a nechválí je jako kaprovi vytýkat že neumí hrát golf.

Sečteno a podtrženo laskavým kritickým perem: Dělat z legitimní opoziční kritiky pouhopouhý populismus a znevažovat opozici, prostě nebyla a  není plnohodnotná reakce na závažné otázky spojené s krizovým managementem. To ať se na mne pan R. Pokorný nezlobí za upřímnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz