Hlavní obsah

Můžeme se bránit darebákům? Jak je to dnes s nutnou obranou?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Glosa z trestního práva aneb Nutná obrana (nejen) dle judikatury Nejvyššího soudu ČR

Článek

Úvodem

Rád bych zde poukázal na jeden rozšířený omyl. Mnoho lidí se mylně domnívá, že dle dnešního práva, obrana musí být přiměřená útoku - resp. že může být maximálně stejně silná, ale nikdy silnější.

To ovšem nebyla a není  pravda! Žel media a někteří politici tuto právní „pověru“ mnohdy zbytečně a hloupě přiživují.

V České republice je nutná obrana jedním ze základních institutů, který umožňuje jednotlivcům chránit se před útokem na zájmy chráněné trestním zákonem, a to bez hrozby trestního stíhání.

Podle Nejvyššího soudu ČR musí obrana vykazovat určitý stupeň intenzity, který bude větší než intenzita hrozícího útoku. Jinak by totiž obrana nemohla být účinná.

Kritéria posouzení intenzity nutné obrany

Při posuzování, zda je obrana adekvátní, se soudy řídí jediným zásadním kritériem: obrana nesmí být „zcela zjevně nepřiměřená“ útoku. Toto hodnocení však probíhá z perspektivy obránce, který je v okamžiku útoku vystaven stresu a dalším psychickým vlivům. Na obránce nelze klást nerealistické nároky na to, jak se měl zachovat. Tento princip přispívá k tomu, že obránce není povinen útok snášet ani se mu vyhnout, např. útěkem.

Případy použití zbraně proti neozbrojenému útočníkovi

Nejvyšší soud ČR mj. judikoval, že nutnou obranu nelze bez dalšího vyloučit ani v případech, kdy obránce použije zbraň proti neozbrojenému útočníkovi.

Je důležité si uvědomit, že takové případy musí být posuzovány individuálně, a to s ohledem na různé faktory, jako je tělesná konstituce obou stran nebo okolnosti napadení. Obhajoba zbraní tak může být přiměřená, pokud obránce jednal v obavě o své zdraví nebo život a neměl čas přemýšlet nad alternativami.

Intenzivní exces z nutné obrany

Situace, kdy obránce použije proti útočníkovi zcela neúměrné prostředky, se nazývá intenzivní exces z nutné obrany. Jde o případy, kdy i z pohledu obránce muselo být jasné, že obrana byla zcela zjevně nepřiměřená útoku. Soudy pak zvažují, zda konkrétní okolnosti případu skutečně odpovídaly tak intenzivnímu zásahu, nebo zda obránce nepřekročil hranice nutné obrany.

Závěrem

Nutná obrana je klíčovým nástrojem pro ochranu jednotlivců před útoky zločinců a darebáků.

Pozor, její přiměřenost se posuzuje vždy z pohledu obránce, který má právo jednat rychle a bez potřeby útěk volit jako jedinou alternativu.

Jedině pokud obrana evidentně přesáhne meze přiměřenosti, hrozí, že bude považována za exces.

Tento přístup zajišťuje rovnováhu mezi právem na sebeobranu a nutností respektovat hranice trestního zákona.

Sečteno - nejsme ovce, ale svobodní občané, kteří se smí adekvátně bránit darebákům bez rozdílu rasy, národnosti či politického přesvědčení!

Prameny a další informace :

usnesení Nejvyššího soudu ČR ze dne 13. 7. 2023, sp. zn. 7 Tdo 525/2023.

usnesení Nejvyššího soudu ČR ze dne 24. 11. 2015, sp. zn. 8 Tdo 1337/2015.

zakonyprolidi.cz

Trestní zákon, Trestní řád

Vlasák J.: Meze nutné obrany v judikatuře Nejvyššího soudu ČR - k intenzivnímu excesu z nutné obrany, Epravo.cz, 2024

Kolman.P: Nutná obrana a její přiměřenost - https://www.reflex.cz/clanek/komentare/78806/nutna-obrana-aneb-jeden-rozsireny-mytus-o-primerenosti.html

Kolman P.: O nutné obraně, Epravo.cz, 2013

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz