Hlavní obsah
Knihy a literatura

Nejdrsnější a nejnechutnější český detektiv Basket Flora - pamatujete na něj?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Recenze knihy Jana Pelce.

Článek

Motto: Mezi lidma je moc peněz, to není ekologické. - tak pravil nerudný detektiv Basket Flora a začal lidem dávat pokuty.

Kniha Basket Flora od protikomunistického odbojáře Jana Pelce je bezpochyby provokativním a extrémním dílem, které záměrně testuje hranice toho, co je čtenář schopen přijmout.

Je to dílo, které šokuje, pobuřuje a vyvolává silné emoce – a právě to je jeho hlavní zbraní. Autor se nebojí ponořit do nejtemnějších zákoutí lidské mysli a společnosti a přináší čtenářům bizarní směsici násilí, perverze a groteskního humoru.

Hlavní postava, detektiv Basket Flora a jeho poboční detektiv-čekatel ing. Stulík, se pohybuje ve světě, kde hranice mezi dobrem a zlem přestávají mít smysl.

Autor jde do naprostých extrémů – popisuje zoofilii, nekrofilii a další formy sexuálního a fyzického násilí, které jsou tak bizarní, až se stávají jakousi zvrácenou verzí absurdní tragikomedie. Právě tato absurdnost však dokáže čtenáře držet v napětí – Pelc nevytváří jen brutální násilí pro šokující efekt, ale svým způsobem satiricky zobrazuje odcizení a dehumanizaci moderní společnosti.

Kniha je napsaná v nekompromisním a syrovém stylu, který připomíná undergroundovou literaturu. Pelc využívá i ztřeštěný vulgární jazyk, naturalistické popisy a dekadentní postavy, které jdou až na hranici karikatury.

Je jasné, že autor nemá v úmyslu čtenáře uklidnit nebo jim poskytnout morální poučení – naopak, chce je přimět k zamyšlení nad tím, co vše je možné zobrazit a co to o nás samotných vypovídá.

Basket Flora je knihou, která rozdělovala a dodnes rozděluje. Pro jedny je to nechutné, ohavné a samoúčelné dílo, které hraničí s literárním šílenstvím. Pro jiné, jako jsi ty, je to fascinující a neodolatelná výprava do světa, kde je vše dovoleno a žádné tabu nezůstává neporušeno.

Právě ta nekompromisní odvaha jít tam, kam se jiní autoři neodvažují, činí z této knihy pro mnoho čtenářů kultovní záležitost.

První Pelcova kniha Basket Flora vyšla již v roce 1995, později na ni navázal Basket Flora I. – Šéf přichází (2004) a Basket Flora II. – Démon zločinu kandiduje (2006). Vydalo nakladatelství Maťa.

Shrnutí:
Pokud hledáš (tady čtenáři po vzoru brutálního detektiva také tykám, jelikož jste všichni podezřelí) literaturu, která tě znechutí a zároveň tě donutí přemýšlet nad tím, co je přípustné a kde končí hranice dobrého vkusu.

Basket Flora je prostě dílo, které stojí za pozornost. Je to temné, dekadentní a šokující čtení, které pro jedny může být noční můrou a pro jiné literárním klenotem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz