Hlavní obsah
Lidé a společnost

Petr Rožňák: Odborník na bezpečnost s rozsáhlou akademickou a vojenskou zkušeností

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Článek o významném moravském politologovi.

Článek

Petr Rožňák, Dr., CSc., MBA, MSc., je uznávaným odborníkem v oblasti národní a mezinárodní bezpečnosti s bohatou profesní a akademickou kariérou. Mj. akreditovaný lektor pro vzdělávací program, Bezpečnostní systém ČR, krizový management a krizové řízení MV ČR.

Narodil se v roce 1951 a svou odbornou dráhu začal studiem na Vojenské akademii na Slovensku, kterou úspěšně dokončil v roce 1978.

Později své vzdělání mj. rozšířil na prestižní Rúrské univerzitě v Bochumi v Německu, kde působil v letech 1993–1994, čímž obohatil své znalosti o mezinárodní kontext.

Rožňákova kariéra je úzce spojena s působením v Československé lidové armádě (ČSLA) a později Armádě České republiky (AČR), kde zastával různé funkce od velitelských pozic na úrovni jednotky až po Ministerstvo obrany.

Byl také zástupcem vedoucího oddělení na Federálním ministerstvu národní obrany (FMNO), což mu umožnilo získat hluboké porozumění fungování obranných struktur státu.

V rámci své vědecko-pedagogické dráhy se Petr Rožňák etabloval jako významný akademik a pedagog. Působil v řadě odborných funkcí, včetně role odborného asistenta v oboru politologie, kde předával své bohaté zkušenosti studentům a mladým vědcům. Působil na Univerzitě obrany.

Nyní pracuje jako akademický a vědecký pracovník na Vysoké škole AMBIS v Praze a Brně. Působí na Katedře mezinárodních vztahů a politologie, kde se i nadále věnuje výzkumu v oblasti bezpečnosti, s důrazem na jak národní, tak mezinárodní aspekty.

Vede bakalářské i diplomové práce, a zkouší na státnicích.

Účastnil se celé řady mezinárodních konferencí mj. v Polsku, Rusku, na Slovensku, v Německu nebo Maďarsku.

Rožňákova dlouholetá kariéra, kombinující vojenskou praxi s akademickým působením, mu umožňuje být jedním z předních odborníků na otázky bezpečnosti, což z něj činí autoritu v této oblasti. S jeho odbornými názory a znalostmi se setkávají jak studenti, tak odborníci z oblasti bezpečnosti a politiky, kteří se zabývají aktuálními výzvami moderní doby.

Odborně obdivuje mj. Miloše Zemana, Václava Klause, Miroslava Mareše, Vojtěcha Šimíčka a Zdenka Koudelku.

Mezi Petrovy koníčky patří lyžování, motorismus, pálení slivovice a studium odborné literatury.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz