Hlavní obsah

Filmový tip - Zbrusu nový zákon. Již vám přišlo datum vaší smrti?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Doporučení skvělého francouzsko-belgického filmu. Filmový tip.

Článek

Vážení čtenáři, dnes vám chci doporučit jeden z mých nejoblíbenějších filmů, je sice z roku 2015, ale je pořád skvělý. A třeba ho ještě neznáte.

Zbrusu nový zákon je belgicko-francouzská surrealistická komedie z roku 2015 režiséra Jaco van Dormaela. Nabízí svěží, nekonvenční a místy až absurdní pohled na náboženství a existenci samotného Boha.

Dormael, známý svou neortodoxní vizí a smyslem pro ironii, vytvořil dílo, které je směsí bizarního humoru, melancholie a filozofických úvah.

Hlavní postavou je malá Ea, dcera despotického Boha (v podání Benoîta Poelvoorde), který tráví dny v bruselském bytě, odkud ovládá lidstvo prostřednictvím náhodných a nesmyslných zákonů, například že pokaždé, když se člověk ponoří do vany, zazvoní telefon. Ea se rozhodne vzepřít tyranii svého otce a pošle všem lidem na světě zprávu s datem jejich smrti. Poté uteče do světa lidí, aby našla nové apoštoly a přepsala zákony vesmíru.

Film exceluje svou vizuální hravostí a nepředvídatelnými situacemi, například scénou, kdy Catherine Deneuve sdílí postel s gorilím samcem. Tu scénu úplně miluji.

Ergo kladívko, Dormaelův styl kombinuje prvky surrealismu s poetikou, která připomíná díla Michela Gondryho či Jeana-Pierra Jeuneta, a vytváří svět, který je stejně tak groteskní, jako hluboký.

Navzdory tomu, že jde o komedii, Zbrusu nový zákon nese i silné podtóny tragédie a filozofických reflexí o smyslu života, smrti a svobodné vůli.

Humor je často nekorektní a film si nebere servítky ani před náboženskými tématy, což může některé diváky provokovat, zatímco jiným přinese osvěžující pohled na jinak tabuizované otázky.

Herecké výkony jsou výborné, zejména malá Pili Groyne jako Ea, která zaujme svou nevinností i odhodláním, zatímco Poelvoordeův Bůh je skvěle karikovanou postavou, která dokáže být stejně tak vtipná (či až směšná) jako zlověstná.

Celkově je Zbrusu nový zákon originálním a provokativním dílem, které zaujme svou nekonvenčností a smyslem pro netradiční humor.

Závěrečná klapka

Jak jsem psal výše, je to vynikajcí film a moc ho doporučuji.

Všechny své čtenáře zdraví a pěkný zbytek léta vinšuje Legendární Medvěd z JMK.

Anketa

Film Zbrusu nový zákon
Mám rád
7,1 %
Je to špatný a trapný film
0 %
Neznám
92,9 %
Celkem hlasovalo 14 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz