Hlavní obsah
Cestování

Blíží se čas dovolených. Zase pojedete na přeplněnou pláž? Jde to i jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lektorka

Posezení u kávy k dovolené patří.

Každoročně si můžeme na internetu přečíst zážitky z dovolených. Nemáme moře, tak se chceme vykoupat ve slané vodě. Těšíme se zřejmě na přeplněnou pláž. Opravdu si to užíváme?

Článek

Nevím proč, ale stále je dost našinců, kteří byli vloni na pláži, která připomínala spíše kolonii tučňáků, jak byla přeplněná. A pak si hojně stěžovali. V posledních letech plní stránky internetu i stesky, že moře bylo špinavé, protože některý z hotelů nebo některá z výletních lodí vypustila svůj odpad do moře. Nedovedu si představit, že bych po takovém zážitku ještě znova jela na takovou pláž a do stejné země. Navíc pokračují stesky, že je velmi draho, k nahlédnutí na internetu bývají ofocené účty z restaurací a vyčíslené sumy za drobné občerstvení, jako je zmrzlina.

Proč tam tedy znova jedete, když má tato destinace tolik mínusů?

To nechápu.

Možná si říkáte, že už to tam znáte a nechcete jet do jiné země na jinou pláž. Proč alespoň nezkusíte jiné místo, kde takové potíže mít určitě nebudete? Existují i nepřeplněné pláže, ale mnoho Čechů stále prostě jezdí do stejné destinace. Protože tam už to znají. Dobře, nechcete měnit, tak jeďte. Možná, ale opravdu jenom možná, se od loňska něco změnilo. Spíše ovšem ne. Proč by ubytovatelé a jiní poskytovatelé služeb něco měnili, když ví, že stejně přijedete. Sice si zase budete stěžovat, ale přijedete. Tak proč se snažit a něco měnit? Ceny nechají stejně vysoké a o špinavém moři vám řeknou, že to tak prostě bývá. Jim je to vlastně jedno, protože oni u moře žijí, ale vy tam jedete na týden, dva možná tři. Můžete si jenom přát, aby letos nebylo tak draho a moře bylo krásně čisté. Jste tam na chvíli. Pokud tedy nechcete nic měnit, tak vám pak přeji šťastnou cestu.

A jak to jde jinak?

V současné době si můžete vybírat mnoho pláží a destinací, kde ještě není tak přecpáno. Ano, já vím, že pobyt u moře něco stojí, leckdy musíte hledět na cenu, ale i tak to je možné. V mnoha nabídkách bývá kvůli nízké ceně zahrnuta jen základní platba. Při příjezdu na místo dovolené se dozvídáte, co ještě musíte zaplatit na místě a najednou ta nízká cena není tak nízká, jak vypadala. Takže to vlastně tak levné a výhodné není. Určitě je dobré zjistit ještě před odjezdem, co cena zahrnuje a někdy zdánlivě dražší pobyt, nakonec vyjde levněji.

Hledat nepřeplněnou pláž je náročnější úkol, ale určitě se dá najít. Nemáte v oblibě hotelové pláže, kde máte přesně vyměřený prostor na lehátku a místě číslo 5? Tam jste celou dovolenou a kolem je hodně lidí. Takové ty hotelové řady lehátek. Tam taky nemusíte chodit. Hledejte si pečivě před odjezdem informace. Vždyť máte internet, hodně se cestuje, tak vám ostatní mohou poradit, kam jet na skvělou a nepřeplněnou pláž. Po příjezdu k moři si hledáte vždy místo na pláži, kde je volno a můžete si dát svůj slunečník kam chcete. Ale každý máme jiné požadavky na dovolenou na pláži. To je jasné. Ovšem jezdit trpně na přeplněná místa, a pak si stěžovat, to asi nebude to pravé.

Možná si říkáte, že potřebujete být na blízké pláži u hotelu, máte s sebou malé děti a nejraději je svěříte místnímu koutku pro děti s dětskými animátory. Potom si ovšem kladu otázku, proč vlastně jedete na rodinou dovolenou, když si děti chcete odložit a nerušeně odpočívat?

Užijme si všichni krásné léto u moře, v horách i jinde. A věřím, že letos internet bude ochuzen o informace typu. „Zase tam bylo draho, jako v loňském roce a moře bylo špinavé……“

Pečlivě vybírejte před odjezdem, ta námaha se vám vyplatí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz