Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Letošní školní rok bez drahých přípravných kurzů k přijímačkám. Půjde to?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Je možné zvládnout přijímačky bez drahých přípravných kurzů? Ano, když se ve škole kvalitně vyučuje.

Článek

Zanedlouho začíná další školní rok. V našem školství tzv.bezplatném začíná i útok na peněženky rodičů. Všichni asi chápeme natěšené prvňáčky a jejich rodiče. Tam se za výbavu do školy utratí leckdy majlant, ale to se všichni těší a možná ani peníze moc neřeší.

Jinak je to s žáky v posledních ročnících. Na jaře je čekají přijímací zkoušky a rodiče už shánějí nebo sehnali placené kurzy, které zaručeně připraví a pomohou. Za nemalý peníz.

Proč vůbec platit kurzy? Připravit má škola.

Vychází se z posledních ročníků základní školy a žáci by tedy měli mít ve svých hlavách ty základy. Všech předmětů, tedy i těch k přijímačkám. Jak se ale ukazuje, tato základní příprava často nestačí. Když jsme kdysi dělali přijímačky my, bylo zřízeno jen takové souhrnné opakování připravené školou a tam jsme chodili. Většinou ráno od sedmi a rodiče neplatili nic navíc. Proč to nejde dneska?

Jak se vlastně vyučují přijímačkové předměty?

Nechme zatím stranou ty ostatní nepřijímačkové.

Jak je možné, že žáci nejsou připraveni po absolvování základní školní docházky? Jak se ta čeština a matematika vlastně celá léta vyučuje? Někteří žáci se před přijímacím řízením musí honem doučovat v placených kurzech. Proč?

Přijímací zkoušky už běží několik let. Máme k dispozici loňské testy a máme tedy možnost předem zjistit, co v testu asi bude. Tuto možnost mají i učitelé základních škol, tak proč podle těchto nároků nevyučují?

Ve třídě je hodně žáků, to nejde zvládnout.

Jak jako nejde? Je to jejich práce, musí učit kvalitně a za kvalitu taky ručit. Jako v jiných zaměstnáních. Jenže jsou učitelé a „učitelé“. Pokud má učitel nároky, často se setkává s odporem rodičů, za tichého přízvukovaní vedení školy. Přece nemůže od nich tohle všechno chtít? Mají toho hodně, můžou si všechno najít na internetu a ne, aby pořád něco psali a museli se učit. Tak zní hlas rodičů. A na školách se pak učí asi jen tak nějak, aby rodičům bylo vyhověno a škola vypadala navenek dobře.

A léta utečou a jsme v devátém ročníku.

Ti stejní rodiče atakují školu dotazy, jak je možné, že je škola nepřipravila a rodiče musí platit drahé kurzy????

Má tohle řešení?

Ano, školy budou kvalitně vyučovat, rodiče nebudou zasahovat do výuky a žáci se prostě budou snažit. A že se jim nechce udělat něco pro svoji budoucnost? To už je na nich. Nechceš, nesnažíš se? NEMÁŠ.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz