Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Skupiny ve vyučování zase spojíme, nejsou peníze

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Zbývá už jen pár drobných? Snad ne.

Máme se věnovat dětem při výuce individuálně, je to pro ně velká pomoc. Ale nejsou peníze, skupiny ve výuce spojíme. Učitelé, poraďte si.

Článek

Tak nějak je to v některých školách pořád. Učitelům se vše jenom oznámí, pokud chtějí diskutovat a přinášet argumenty, jsou umlčeni stále stejnou větou: Nejsou peníze.

Moderní výuka žádá individuální přístup.

Mnohé děti potřebují opravdu individuální pomoc a některé mají i svoji asistentku. Dobře, mají ji, dokud jsou peníze. Pak asistentce neprodloužíme smlouvu a dítě už ji nemá ve výuce. Individuální přístup se žádá i v běžné výuce, pro děti, které nepotřebují podporu od asistentky. Žádný žák ani student nemá být krácený a zájem učitele má být naopak rozprostřený mezi všechny žáky a studenty. Někdo potřebuje jenom lehce poradit a už si se zadaným cvičením poradí, u někoho musí učitel zůstat déle a pomáhat s různými kroky při řešení cvičení. Pokud máte ve skupině 15 žáků, je to hned jiná práce, než když musíte stejnou péči věnovat skupině třeba 28 žáků. Ale co může takový učitel/ka ze své pozice ovlivnit? On či ona to mají jako pokyn shora, od svého vedení. Skupiny spojíme, jinak to nejde. Hotovo. Na některých školách dokonce neubylo žáků ani studentů a od dalšího školního roku ubyde učitelů. Důvod je stále stejný. Nejsou peníze.

Ozvat se? To je jako položit si otázku: Být či nebýt (v některé škole učitelem)?

Myslíte si, že je čas se ozvat? Podívejme se na celou problematiku očima učitelů. Ozvou se, chtějí vysvětlení, nechtějí jen trpně přikyvovat a tak nějak učit. Spíš tak nějak své hodiny odučit a odpracovat a jít domů. Ozvou se, že potřebují pomůcky, dovybavit učebnu, aby mohli učit moderně. Ozvou se…..a může se stát, že budou odejiti. Takové kverulanty tady nepotřebujeme. Nejvíc překvapují odejití kvalifikovaní učitelé s praxí. Tomu se snad nechce ani věřit, ale je to tak. Přece vedení rozhodlo, peníze nejsou, zřizovatele o další peníze žádat nebudeme. To je zřejmě moc administrativy. Hodiny spojíme, hotovo. Učitelé, poraďte si. A jedna perlička: „Máte přece vysokou školu, tak si musíte poradit.“ Ano, takto to zaznělo ze strany vedení směrem k učitelům na poradě v jedné škole. Asi tam měli silný hlas protestujících učitelů a bylo třeba ukončit debatu. Vyřízeno.

Jak si mají poradit s početnou třídou?

Musí si poradit, jaksi není možné polovinu skupiny, která jim byla přidělena k původní skupině, nechat na chodbě. Je jasné, že dříve se tolik nedělilo na skupiny a taky jsme vystudovali. No, na to mohu odpovědět, že dříve se taky pralo na valše, tak proč máme teď automatické pračky?

Žijeme už jinak, v době počítačů, poněkud rychleji než dříve. Zpracováváme mnoho nových informací a musíme se zorientovat v dnešní době. Děti ve školách už jsou jiné, potřebují jiný přístup, než jsme měli my za dob naší školní docházky.

Tak si říkám a těším se, že někdy snad v budoucnu bude doba, kdy budou peníze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz