Hlavní obsah
Zdraví

Je vám stále blbě a nevíte proč. Vaše tělo neumí zpracovat mléčný cukr – laktózu

Foto: Lemmyu/www.pexels.com

Máte něco bez laktózy? Ano, čaj a vodu.

Intoleranci laktózy může během života vyfasovat kdokoliv z nás. Na rozdíl od alergie na mléčnou bílkovinu, se kterou se už narodíme a projeví se v prvním roce života dítěte. V obou případech musíte každý den složitě řešit, co budete jíst.

Článek

Intolerance umí překvapit

Nevím, jestli patřím k většině nebo menšině lidí, kteří své zdraví raději řeší preventivně. Mám štěstí, že mi zdravější jídlo chutná, ale jím všechno. Snad jen ledvinky a vepřový jazyk mě nepotěší. Alkohol piju příležitostně. Espresso bez cukru a mléka miluji. Takhle nějak to bylo ještě loni. Z ničeho nic se vám udělá zle. Nevíte kudy to půjde. To bude asi ten párek v rohlíku ze včera. Nasadíte rohlíkovou dietu a hořký čaj a doufáte, že se to srovná.

Kdo hledá ten najde

Žaludek bolí i po měsíci, kdy se vyhýbáte všemu, co považujete za rizikové. Smažené, kořeněné, ale třeba buchtičky se šódou, jídlo pro děti, to by snad nemuselo vadit. Pak svěříte své tělo doktorům, začnou hledat, nic nenajdou nebo najdou něco úplně jiného. Sama jsem náhodou asi po 3 měsících zjistila, že mi některá kombinace jídel škodí víc. Za čtvrt roku dokáže laktóza, kterou tělo neumí zpracovat, zdevastovat vaše útroby.

Anketa

Pokud máte nebo byste měli nějaké stravovací omezení, jaký je váš postoj?
Když mám na něco chuť, dám si, bez ohledu na následky.
100 %
Snažím se problematické potraviny úplně vynechat z jídelníčku.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Chcete mít jistotu

Potvrdit vaši diagnózu by mohl alergolog. Který mi vysvětlil, že testy jsou nespolehlivé a jestli vím, že mi laktóza dělá problémy, ať se jí vyhnu. Nabídka potravin „lactose free“ je v dnešní době podle paní doktorky široká. Jistotu máte jedinou, na mlsání v cukrárně můžete zapomenout, při obědě nebo večeři v restauraci jste za potížistu.

Proč tělo nefunguje

Při pátraní po příčině neduhu, jsem přečetla a vyzkoušela, kde co. Vaše tělo s přibývajícím věkem totiž vyrábí méně hormonu LAKTÁZA, který má za úkol zpracovat-rozštěpit mléčný cukr z potravin. Takto nezpracovaná laktóza pak nepříjemně ovlivní zažívací systém a problém je na světě. Lékárny nabízí ve volném prodeji tabletky, které mají hormon laktázy doplnit a slibují, že si pak můžete dopřát, na co máte chuť. Každé tělo je originál, na mě toto kouzlo nefunguje.

Vedlejším příjemným efektem mé indispozice je ideální váha. V cukrárně mi obvykle nabízí něco bez lepku v domnění, že uspokojí mé dotazy na obsah laktózy. Takže často zůstávám u čaje. Kávička v podrážděném žaludku moc radosti neudělá, přestože je bez mléka. Jakžtakž výběr mléčných výrobků bez laktózy nabízí pouze řetězec Albert. Oblíbenou svíčkovou nebo dort se šlehačkou si dáte jen doma, jestli jste šikovní kuchaři. Jaké máte zkušenosti vy?

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz