Hlavní obsah
Seberozvoj

Má člověk vyzkoušet úplně všechno?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lemmyu/www.pexels.com

Pro někoho může být chůze po laně nad propastí nejlepší relax.

Vlastní zkušenost je nejcennější. Někdy nás zastaví nedostatek odvahy, jindy rozum. Každý má hranice jinde. Nejde o to, co je správné, ale spíše o to, co je ještě bezpečné.

Článek

Mládí versus zralost

Jako malé děti sbíráme zkušenosti metodou pokus omyl. Máme kolem sebe dospěláky, kteří nám více či méně udělují rady, co bychom měli a co už ne. V pubertě se obvykle cítíme už dost stateční na to některé situace zvládnout sami bez dohledu a rad dospělých. První experimenty s alkoholem, cigaretami střídají ti odvážnější a odvázanější i jinými návykovými látkami.

Komu v těle zůstane dětská zvídavost a hravost žije svůj život odvážně. Nebojí se nových zážitků, které ho lákají. Cestuje na vlastní pěst, věnuje se extrémním sportům a často si vybere i náročné zaměstnání. Ti opatrnější sází spíše na jistotu, která jim přináší více potěšení než adrenalin. Největším odvazem je cesta autem do Chorvatska. Pracují obvykle v kanceláři ve státní správě a adrenalin si nechají zvednout u televizních zpráv stanice Nova.

Hranice odvahy

Míru a hranice naší odvahy si určujeme sami na základě našeho vnitřního pocitu pohodlí a potřeby zkoušet něco nového. Život nám do cesty staví různé překážky, kterými buď projdeme a staneme se silnějšími nebo cestu vzdáme. Posun se nekoná a obvykle stejná nebo podobná překážka se nám staví do cesty stále dokola.

Anketa

Jste odvážní a rádi zkoušíte nové, nepoznané?
Jsem spíše konzerva, nerad/a zkouším a zažívám novinky.
83,3 %
Miluji adrenalin, proto rád/a podstupuji výzvy a získávám tak nové zkušenosti.
16,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Inspirativní přátelé a duchovní průvodci

Někteří z nás mají potřebu hledat hlubší smysl našeho života. Objeví tak zajímavé knihy, kurzy, přátele, kteří je inspirují a posouvají dál. Nejeden hledající tak skončil v dobré „víře“ v náručí sekty nebo skupiny lidí s manipulativními sklony.

Vyvážit opatrnost a odvahu

Právě procházím prvním ročníkem kurzu integrální jógy. Za obyčejným hledáním aktivity, která mi pomůže uzemnit a usměrnit stres jsem našla nekonečný zdroj informací ze světa, o kterém jsem neměla zdání. Každou lekci náš instruktor doplní potřebnou teorií. Tak se postupně učíme, proč děláme konkrétní cviky a k čemu jsou dobré po fyzické i psychické stránce. Po půl roce praxe přišla řeč na očistné techniky DHAUTI, které jogíni běžné provádí.

Přestože často slyším od svého okolí, že jsem odvážná. Některé asány a dhauti jsou děsivé už ve fázi teorie. Je těžké se rozhodnout, když znáte pozitiva, která vám technika přinese a zároveň představa praxe pro vás není úplně jednoduchá. Dnes jsem se odvážila vyzkoušet vamana dhauti známé také pod názvem kundžal krija. Technika se provádí ráno nalačno, máme odpoledne a stále se dávám do kupy. Jestli zůstanu odvážná, jak se o mně říká, další očistný pokus provedu příští týden. Dáváte sami sobě také nějaké výzvy?

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz