Hlavní obsah
Internet a technologie

Neberte dětem mobil. Užitečná aplikace Nepanikař jim může zachránit život

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

Do hlavy jim nikdo nevidí, málokterý puberťák je otevřený diskusi o svých pocitech.

Žijeme v době, kdy bez mobilního telefonu vychází z domu jen ten, kdo ho zapomene. Čím mladší uživatel, tím větší závislost. V on-line světě, ale existuje i obsah, který může lidem pomáhat.

Článek

Závislost batolat

Vlasy mi vstávají hrůzou, když vidím, jak se batolata odmítají najíst bez sledování displeje. Jednou si rodiče potřebovali ulehčit situaci s krmením a závislost je na světě. U těch nejmenších o přístupu k technologiím rozhodují rodiče. U dospívajících může být zákaz přístupu na wifi i prostorem k vyjednávání o zlepšení jejich chování nebo prospěchu ve škole.

Duševní zdraví je vzácné

Těžko říct, jestli by děti víc trpěly, kdyby musely ve škole snášet posměšky spolužáků, že mobil nemají. Nebo trpí více, když žijí non-stop v on-line světě a občas z něj, na náš nátlak, vystoupí. V každém případě si myslím, že čeho je moc, toho je příliš. Generace Z, geniálně nazývaná generací sněhových vloček, má mnohem větší zkušenosti s psychickým onemocněním než generace předchozí. Ať je důvod jejich křehkosti kdekoli, je velmi důležité jim pomoct.

Anketa

Využili byste bezplatné on-line pomoci při řešení vašich psychických potíží?
Určitě
34,5 %
Dávám přednost osobnímu kontaktu s lékařem nebo psychoterapeutem.
23 %
Svoje problémy se snažím vyřešit sám/a.
42,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 87 čtenářů.

Zaměřit se na kvalitní obsah

Když jsem byla malá, největší zábavou dětí, bylo lítat venku. Stačilo přijít včas domů. Naši pro mě žádný program netvořili. Měli klid a já taky. Potřeba klidu, rodičům zůstává. Jen už se bojí nechat děti samotné venku. Problém celkem spolehlivě řeší televize, počítače nebo telefony. Stejně jako si sami pro sebe vybíráme televizní program, který budeme sledovat, je důležité i dětem obsah jejich zájmu vybrat a kontrolovat.

Křehkost sněhových vloček

Možná je nemocná celá společnost, která tyto křehké bytosti vygenerovala. Nedostatek porozumění a pochopení nelze vykompenzovat jen užíváním antidepresiv. Zvláště když dětský psychiatr, psycholog a psychoterapeut je v České republice nedostatkovým zbožím.

Úžasným projektem snadné pomoci komukoliv s duševním nepohodlím vznikl díky neziskové organizaci Nevypusť duši, kterou založila Marie Hájek Salomonová. Na základě vlastní zkušenosti s psychickými problémy se rozhodla rozšířit mezi lidi nástroj první psychologické pomoci. Organizace vyvinula aplikaci s názvem Nepanikař, která poskytuje pomoc zdarma v těchto nejčastějších nesnázích: Deprese, úzkost, sebepoškozování, myšlenky na sebevraždu a poruchy příjmu potravy. Cílem projektu je otevřená diskuse o psychických problémech. Sejmout stigma, které brání potřebným včas v prevenci a zamezit zbytečné recidivě onemocnění.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz