Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pan Zdeněk Svěrák, člověk, který umí žít.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lemmyu/soukromý archiv

Na obhlídce JZD v Neveklově. Místo natáčení filmu Vesničko má středisková.

Ještě ve mně zůstává ten hezký dojem ze shlédnutého dokumentu Tatínek o Zdeňku Svěrákovi, který natočil jeho syn Jan. Životopisné dílko z roku 2014, pobavilo a zároveň pohladilo po duši.

Článek

Na konci března oslaví 88

Můj nejoblíbenější herec a scénárista pan Zdeněk Svěrák oslaví 28. 3. 2024 krásné 88. narozeniny. Včera jsem hlédla jeho životopisný dokument a stejně jako u jeho filmů, jsem strávila krásný večer. Možná tím, že je původním povoláním učitel, do každého svého díla dokázal propašovat přidanou hodnotu – inteligentní humor, moudrost, ponaučení i svoje životní zážitky.

Tvorba pro divadlo, film i děti

Přestože jeho otec, elektrikář amatér, měl o budoucnosti svého syna jasnou představu, Zdeněk už na škole poznal, že větší radost než elektrický proud, mu přináší psaní textů pro pobavení spolužáků. Tato záliba, kterou později dokázal vytvořit poklady české kinematografie, vdechnout život Járovi Cimrmanovi na divadelních prknech nebo potěšit děti několika generací odhadem 500 písňovými texty, ho dovedla v roce 2023 až do síně slávy hudebních cen Anděl.

Do každého díla dal kousek sebe

Upřímně si nedovedu představit člověka, který by řekl, že Zdeňka Svěráka nemá rád. Každý určitě zná některý z jeho filmů, písniček a všichni se bavíme zlidovělými hláškami z jeho divadelních her. Nemám ráda sci-fi a tak si cením tvorby, která má reálné a osobní základy. V každém z jeho filmů můžeme najít kus jeho života.

Anketa

Kterou sadu z filmů Zdeňka Svěráka máte nejraději?
Jáchyme, hoď ho do stroje! Na smotě u lesa. Marečku, podejte mi pero! Kulový blesk.
46,5 %
Vrchní prchni. Tři veteráni. Vesničko má středisková. Obecná škola.
32,4 %
Kolja. Tmavomodrý svět. Vratné lahve. Po strnišni bos.
21,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 71 čtenářů.

Poklady české kinematografie

Jeho prvotina Jáchyme, hoď ho do stroje byla doslova nabytá vtipnými replikami. V dalších filmech už s nimi lépe hospodařil. Na samotě u lesa ztvárnil svůj dvouletý sen o vlastní chalupě, zatímco reálný cizí děda také sliboval, že na jaře už nezaseje, Zdeněk Svěrák musel svůj sen realizovat jinde. Chalupu pořídil dohromady spolu s Ladislavem Smoljakem. Představa o pohodové společné tvorbě se v lopotné zednické práci rozplynula. Předlohou notoricky známého Hliníka, v Marečku, podejte mi pero, byl také reálný spolužák Oliverius, který nenastoupil do Svěrákova ročníku na pražském gymnáziu v Kodaňské ulici. Věděla jsem, že Zdeněk byl náhradníkem svého zesnulého sourozence se stejným jménem, ale že mutující Rosenheim v Obecné škole byl také malý Zděněk, mě pobavilo.

O oblíbených hláškách, filmech, písničkách a divadelních představeních bych tu mohla psát ještě dlouho. Nikdy mě neomrzí. Líbí se mi, jak pan Svěrák přistupuje k psaní textů. Říká, že dokud nezačne psát, nemá o výsledku vůbec jasno. Spolupráce s jeho synem na oscarovém Koljovi mu vynesla mnoho jiných ocenění a hlavně příležitost dále si užívat filmovou tvorbu jako scénárista i jako herec. Uživá si každou možnost spolupráce, jako by byla poslední. Mnohá nedorozumění jak s Ladislavem Smoljakem, tak se synem Janem sice trvala roky, ale nakonec ve výsledku znamenala opět bonus v podobě dalších filmových evergreenů. Jako byly například Vratné lahve. Mrkněte na dokument, je boží.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz