Hlavní obsah
Seberozvoj

Radikální upřímnost nemusí bolet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

Vžycky všechno pokazíš. Nikdy nic neuděláš dobře. Taková kritika je k ničemu. Buďte konkrétní.

Být upřímný, není jednoduchá disciplína. Pravdu často neumíme sdělit ani přijmout. Existují postupy, jak na to a zlepšit svoje vztahy. Slovo „radikální“ v tomto případě nevnímejte jako extrém, ale jako zásadní změnu.

Článek

Pravdu a nic než pravdu

S upřímností zacházíme jak s drahým kořením nebo naopak se chováme jako slon v porcelánu. Myslím, že většina z nás upřednostňuje upřímnost před různým naznačováním a zaobalováním pravdy. Být upřímný ale vyžaduje odvahu a znalost základní taktiky. Nepochopení podstaty radikální upřímnosti může napáchat obrovskou paseku jak v soukromí, tak na pracovišti.

Upřímnost a její podoby

Lze ji rozdělit na čtyři základní proudy. Radikální otevřenost, Ničivá empatie, Manipulativní neupřímnost a Útočná agrese. Poznáváte se? Myslím, že záleží na konkrétním vztahu a prostředí. Každý pravděpodobně má zkušenost se všemi. Jak na straně sdělujícího, tak na straně přijímajícího.

Anketa

Jak byste vyřešili nepříjemný odér propoceného kolegy v kanceláři?
Významně bych otevíral/a okno.
6,3 %
Probrali bychom to s ostatními kolegy na obědě a něco bychom vymysleli.
6,3 %
Řekl/a bych mu to narovinu , klidně přede všemi. Určitě to vadí všem, jen se bojí něco říct.
3,1 %
Hledal/a bych příležitost, jak ho taktně upozornit, aby zlepšil péči o své oblečení.
84,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 32 čtenářů.

Taktika je nejdůležitější

Celé umění stojí na správné formulaci kritiky. Říct kolegovi před ostatními: „Smrdí ti z huby“ situaci s odérem rozhodně nevyřeší. Útočná agrese poškozuje obě strany. Nic neříct, aby se smraďoch necítil trapně nebo abych ze setkání vyšla bez ztráty kytičky spěje pouze k tomu, že se budeme příštímu setkání vyhýbat. Rozhodnout se ale k radikální upřímnosti znamená odvést přítele stranou a s jasným úmyslem zlepšit situaci, mu říct: „Záleží mi na tobě a všimla jsem si něčeho, co bych ti ráda řekla. Sama bych ocenila, kdyby mě na to někdo upozornil. Osvěž si dech. Je důležité, jak působíme na naše klienty, a i taková maličkost by mohla být důležitá.

Kritiku musíte vyvážit

Pokud jste ve vedoucí pozici a musíte hodnotit své podřízené. Vyplatí se používat pravidlo 1:3. Jedno negativum vyvážit 3 pozitivy. V soukromí však musíte pozitivní poměr navýšit alespoň na 5. Zahladit vyřčené: „To myslíš vážně tyhle šaty, vypadáš v nich jak špatně nacpaná jitrnice“ vás bude stát hodně úsilí. Kromě omluvy se mezi pozitiva počítá i neverbální komunikace, pozornost, a hlavně příště více taktu.

Jak čelit neurvalé kritice

Žádný učený z nebe nespadl, takže se všichni setkáváme také s upřímností nejhrubšího zrna. V tu chvíli si můžete vzít čas na „rozdýchání“ třeba odchodem na toaletu a k tématu se později vrátit. Je velmi důležité dobře naslouchat a ujistit se, že přesně rozumíte tomu, co na vás protějšek spustil. Náš mozek má tendenci po první kritice přestat vnímat. Ideálně za sdělení poděkujte a dejte znamení, že se pokusíte s tím něco udělat.

Jedině radikální otevřeností můžeme něco změnit. Pokud všechny výše uvedené techniky zapomenete, nejlepší strategií je soustředit se a popsat pouze svoje pocity, které v dané nekomfortní situaci máme. Buďte aktuální a konkrétní a dejte prostor k vyjádření také druhé straně a společně hledejte řešení.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz