Hlavní obsah
Jídlo a pití

Štrůdl, tichý zabiják. Nahnilé jablko celé vyhoďte

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

Tahle pěkná jablka si necháme na stůl, z těch ošklivých uděláme štrůdl..

Také rádi v kuchyni zpracujete vše do posledního drobku? Vykrajování a konzumace nahnilých jablek se rozhodně nedoporučuje. Neviditelné plísně jsou toxické.

Článek

Voňavý štrůdl od babičky

Pojď si vzít jablíčko, ať to nevyhodíme. Vykrájela jsem je. Co nesníte, spotřebuji na kompot a štrůdl. Celkem normální a přirozené hospodaření v kuchyni. Navíc nám navozuje těšení se na výsledek babiččina snažení.

Neviditelné nebezpečí

Jablko s hnědým flíčkem vypadá neškodně. Většina z nás je běžně konzumuje. Nevzhlednou část odkrojím nebo odkousnu a zbytek jablka s chutí sním. Plíseň, která jablko, hrušku nebo hroznové víno napadne, potom, co se otluče nebo ho nakousne hmyz, je také živý organismus, který produkuje toxin patulin. Jablko na pohled vypadá zdravě, zatímco je celé shnilé a plesnivé. Nikdo potraviny před konzumací nezkoumá pod mikroskopem. Jedno takové podívání by nás ale navždy poučilo.

Anketa

Co vy a jablko s hnědým nahnilým flekem?
Pohoda, ošklivou skvrnu vykrojím a jablko sním.
78,6 %
Takové jablko letí do koše nebo na kompost.
21,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5263 čtenářů.

Co plíseň v těle dokáže

Plísně v lidském těle páchají škodu na mnoha frontách. Napadají nehty, vyvolávají ekzémy, svědění uší, zápach z úst, chronickou únavu, bolesti kloubů a svalů, nadýmání, zácpy, průjmy, autoimunitní poruchy, podrážděnost, úzkosti a deprese, způsobují infekce intimních partií a v neposlední řadě zhoršují alergie.

Nechodit problémům naproti

Dokážete-li se vyhnout evidentně kontaminovaným potravinám a svůj zažívací trakt posílit preventivně fungicidními rostlinami, všudypřítomným sporám plísní se ve vašem těle líbit nebude. Mezi rostliny hubící houby patří česnek, cibule, zázvor, chilli papriky, kurkuma, lichořeřišnice, levandule.

Vtipné řeči o tom, že chleba s trochou penicilinu ještě nikoho nezabil, nás sice pobaví a možná zachrání od hladu. Taková chvilková slabost může mít fatální následky. Při pokusech na myších se zjistilo, že toxin patulin dráždí trávicí trakt a prokázaly se jeho karcinogenní účinky. Ještě info pro babičky a nevěřící Tomáše, varem a vysokou teplotou se ho nezbavíte. Tak pozor na štůdl.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz