Článek
Intolerance
Vaše tělo se jednoho dne rozhodne, že přestane vyrábět enzym laktázu, který nutně potřebujete pro trávení mléčných výrobků, které obsahují laktózu. Jogurt, který jste denně snídali se ze dne na den stane nepoživatelným. Sníst ho můžete, pokud si troufnete riskovat silnou nevolnost. To uděláte jen párkrát. Pak už si raději necháte zajít chuť.
Oslavy, kávičky
Minimálně jednou za měsíc někdo v práci slaví narozeniny. Obdobně často vyrážím s kamarádkou na pokec nejlépe někam do kavárny nebo cukrárny. Všechny tyto příležitosti bych obyčejně využila k ochutnání nabízených specialit. Bohužel, na zákusky se můžu jen podívat a objednat si vodu, čaj nebo kafe. Obsluha často nemá ani páru, zda vystavené produkty mléko obsahují.
Anketa
Ztrácíte váhu aniž o to stojíte
Postupem času zjistíte, že mléko s laktózou pekaři a cukráři přidají do všeho. A moje milované sušenky naplní syrovátkou, která je „koncentrovanou laktózou“. Jsem známá svým odporem k nakupování. Týká se tedy především oblečení. Ale ani vyhledávání cukrovinek, které zrovna laktózu neobsahují, mě obtěžuje. Nakonec skončíte krásně detoxikování od cukru. On je to stejně bílý jed, který tělo neocení.
Můj sen
Přála bych si najít cukrárnu, kde by pekli z bezlaktózových surovin. Přijít a vybrat si podle chuti ne podle obsahu surovin. Samozřejmě se mám ráda, takže si občas sama něco upeču. Ale potíž je v tom, že si neupečete jeden větrník. A hlavně si ho stejně nemůžete vzít s sebou do kavárny na pokec s kamarádkou.
Podle dostupných studií nějakou formou laktózové intolerance celosvětově trpí až 68 % populace. Nejhůře jsou na tom v Asii a Jižní Africe. Naopak nejméně tento problém řeší severozápadní evropské státy. Odborníci doporučují užívání probiotik a nalezení takové hranice obsahu laktózy, které vaše tělo snese. Úplné vyloučení laktózy z jídelníčku není nerozumnější řešení. Tělo je potřeba udržovat ve střehu a malinko (příjmem přiměřeného množství laktózy) otužovat.
Zdroj: