Hlavní obsah
Jídlo a pití

Toužím si dát větrník v cukrárně. Hubnu proti své vůli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lemmyu/www.pexels.com

Dala bych si něco fritovaného s tlustou vstvou bílé čokolády :)

Intolerance laktózy se nenápadně šíří populací. Vedlejším efektem této nepříjemné změny funkce našeho organismu je snížení váhy. Mnozí by tuto změnu uvítali, ale co my s ideální váhou?

Článek

Intolerance

Vaše tělo se jednoho dne rozhodne, že přestane vyrábět enzym laktázu, který nutně potřebujete pro trávení mléčných výrobků, které obsahují laktózu. Jogurt, který jste denně snídali se ze dne na den stane nepoživatelným. Sníst ho můžete, pokud si troufnete riskovat silnou nevolnost. To uděláte jen párkrát. Pak už si raději necháte zajít chuť.

Oslavy, kávičky

Minimálně jednou za měsíc někdo v práci slaví narozeniny. Obdobně často vyrážím s kamarádkou na pokec nejlépe někam do kavárny nebo cukrárny. Všechny tyto příležitosti bych obyčejně využila k ochutnání nabízených specialit. Bohužel, na zákusky se můžu jen podívat a objednat si vodu, čaj nebo kafe. Obsluha často nemá ani páru, zda vystavené produkty mléko obsahují.

Anketa

Jak řešíte nebo byste řešili návštěvu restaurace nebo kavárny, když byste měli nějaká omezení v jídelníčku?
Předem se dívám, jakou mají nabídku, abych pak nezdržoval/a obsluhu.
71,8 %
Raději nikam nechodím. Nebaví mě se stále dohadovat a riskovat, že mi přinesou něco, co nesmím.
17,2 %
Jsou to gastronomické služby, tak očekávám, že si se mnou poradí.
11 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 238 čtenářů.

Ztrácíte váhu aniž o to stojíte

Postupem času zjistíte, že mléko s laktózou pekaři a cukráři přidají do všeho. A moje milované sušenky naplní syrovátkou, která je „koncentrovanou laktózou“. Jsem známá svým odporem k nakupování. Týká se tedy především oblečení. Ale ani vyhledávání cukrovinek, které zrovna laktózu neobsahují, mě obtěžuje. Nakonec skončíte krásně detoxikování od cukru. On je to stejně bílý jed, který tělo neocení.

Můj sen

Přála bych si najít cukrárnu, kde by pekli z bezlaktózových surovin. Přijít a vybrat si podle chuti ne podle obsahu surovin. Samozřejmě se mám ráda, takže si občas sama něco upeču. Ale potíž je v tom, že si neupečete jeden větrník. A hlavně si ho stejně nemůžete vzít s sebou do kavárny na pokec s kamarádkou.

Podle dostupných studií nějakou formou laktózové intolerance celosvětově trpí až 68 % populace. Nejhůře jsou na tom v Asii a Jižní Africe. Naopak nejméně tento problém řeší severozápadní evropské státy. Odborníci doporučují užívání probiotik a nalezení takové hranice obsahu laktózy, které vaše tělo snese. Úplné vyloučení laktózy z jídelníčku není nerozumnější řešení. Tělo je potřeba udržovat ve střehu a malinko (příjmem přiměřeného množství laktózy) otužovat.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz