Hlavní obsah
Názory a úvahy

Umělá inteligence. Co to sakra je? Už ten název zní nevěrohodně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lemmyu/www.pexels.com

Dáme přednost umělé inteligenci před tou naší?

Kontroverzní diskuse o umělé inteligenci se na nás valí ze všech stran. Pro mě, technického antitalenta, je to dost podezřelé. Od jaktěživa, co bylo umělé, bylo horší než to pravé a ryzí.

Článek

Nic o ní nevím, ale vzbuzuje obavy

Stále častěji můžeme z médií slyšet o nastupujícímu fenoménu umělé inteligenci (artificial intelligence), označované jako AI (ejáj). Tak narovinu jedná se o počítačový program, který simuluje lidské myšlení a akce. Lidé tak mají oprávněné obavy o svá zaměstnání. AI se už nyní uchází o místa řidičů, prodavačů, poradců, navigátorů.

Milovníci sci-fi mají také své strachy

Kromě obav o svůj job, mezi zasvěcenou veřejností stále sílí obava z možnosti, že by umělá inteligence mohla překonat lidské schopnosti a rozhodování. Pokud nebude AI pečlivě kontrolována, může se stát příliš silnou a potenciálně převzít kontrolu, což je téma mnoha sci-fi filmů a konspiračních teorií.

Anketa

Myslíte, že se nám s umělou inteligencí bude žít lépe?
Ano, v některých oblastech nám může zvednout kvalitu života.
40 %
Ne, mám obavy, že důsledky jejího rozširování budou spíše špatné.
60 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Dobrý sluha

Některé její funkce známe a ulehčují nám každodenní život. Například navigace, fotoaparát mobilního telefonu a jeho vytuněné funkce, různé aplikace, roboti v domácnosti. Netušila jsem, jak umělá inteligence pomáhá lékařům s diagnostikou. Běžný radiolog, který posuzuje naše zdraví z rentgenových snímků a následně pak dává doporučení a rozhodnutí k další léčbě pacienta, zkoumá snímek v rámci svých schopností a zkušeností. S rozvojem AI na poli medicíny jsou nyní snímky zasílány ke kontrole do centra, kde je počítač „proklepne“ daleko důkladněji a upozorní lékaře na možná rizika, která nejsou okem viditelná.

Zlý pán

Druhou stranou mince jsou rizika naší bezpečnosti, pokud AI použijeme např. ke špehování nebo kybernetickým útokům. Mohla by například přispět i k rozvoji sofistikovaných zbraňových systémů, které budou sloužit k zabíjení lidí, nebo ke zneužití špičkových počítačů k ovlivňování politických rozhodnutí.

Je to na nás, kam až si tohoto „pomocníka“ pustíme. Podle expertů na umělou inteligenci stále převažují její dobré důsledky na těmi špatnými. Aby lidstvo nedopadlo jako moje rodina, když jsme před 15 lety vyrazili s novou navigací do Chorvatska k moři a skončili v ohradě s ovečkami kdesi v horách ve Slovinsku. Cestovali jsme přes noc a hodně pršelo. Zázračná krabička vypadala jako spása.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz