Hlavní obsah
Bydlení

Upeč třeba chleba… postav třeba zeď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lemmyu/www.pexels.com

Tak se staví sen.. dřeme jako barevní..výsledek je nejistý..

„Práce je to, co nikdo nechce dělat,“ řekl T. G. Masaryk. Já dodávám, kolik řemesel umíš, tolik peněz ušetříš. Když neumíš, zaplatíš. Našetříš peníze, ale řemeslníky neseženeš.

Článek

Ráj na zemi

Chatička u lesa v menší vesnici jen 30 km od Prahy. Za půl hodiny jste tu a od jara do podzimu vychutnáváte klid venkova a víte, že lepší místo na odpočinek a vyčistění hlavy neexistuje. Nemovitost ale občas potřebuje nějakou tu údržbu. Tu něco natřít, opravit a práce na zahradě nikdy nekončí. Ženské oko navíc funguje jako radar na místa, která vyžadují nějaké to vylepšení.

Mužský pohled

Myslím, že až na výjimky, mají muži opačný pohled na věc, dokud něco funguje, není třeba to měnit ani nijak vylepšovat. Vzácná shoda, kdy ona objevuje příležitosti k renovaci a on neprotestuje, a nakonec vylepšení ocení, je vzácná. Pokud nemáte hluboko do kapsy, ideálně si zjednáte řemeslníka, který pro vás váš sen zrealizuje.

Je libo stavební firmu?

Jen pro představu jsem si náš projekt nechala nacenit u stavební firmy, jejíž zástupce ochotně do týdne přiskotačil. Cenová nabídka přišla na můj vkus pozdě, ale zato skutečně pobavila. 3 týdny hledali položky, kterými by mohli projekt nesmyslně navýšit. Za odstranění deseti polorozpadlých betonových schodů a vystavení zídky o rozměrech 2 × 1 m chtěli 165 tisíc.

Anketa

Jste ochotni zaplatit za službu nesmyslnou částku nebo se do díla pustíte sami, přestože jste laik?
Raději zaplatím odborníkovi.
8,3 %
Postup si nastuduji a pokusím se vlastními silami projekt zdárně dokončit.
91,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 48 čtenářů.

Kamarád zedník nebo pekař

Bydlení na vesnici má své výhody. Sousedi pomůžou nebo aspoň poradí. Oslovíme kamaráda, který seknul se zedničinou a raději pěkně v teple peče chleba a rohlíky v nově otevřeném Albertu. Bohužel nové zaměstnání už se mu tak zalíbilo, že o melouchy nemá zájem. Poradil, co a jak udělat. Pro něj práce na dva dny, pro nás projekt na mnoho víkendů. Letos na to zřejmě padne i první dovolená.

Upeču vánočku, ale postavit zeď?

Vystudovala jsem obchodní akademii, nakonec mě živí logistika. Celkem slušně se vyznám ve zdravotnickém materiálu, kterým zásobuji všechny kardiologie v České republice. Mám ráda jídlo. Uvařím a upeču, co si kdo zamane. Ale zeď prostě postavit neumím.

Samozřejmě vím, že až bude zídka stát, budu si jí vážit mnohem víc, než kdyby ji postavil někdo cizí. Budu si pak moct do životopisu připsat zednické práce. Nevím, jestli řešením je, postupně se naučit všechny potřebné profese, nebo si osvojit mužský pohled a modlit se, aby nám ten barák nespadl na hlavu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz