Hlavní obsah
Názory a úvahy

Antisystémové hnutí, odborný název ministerstva vnitra pro dezoláty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Ivanov/ Pexel

Skupina tvořená převážně staršími jedinci cítícími odcizení a existenční obavy využívá sociální sítě k šíření dezinformací. Seznamte se - antisystémové hnutí.

Článek

Znělo mi to jako sarkastická tvorba, ale jedná se o oficiální dokument Ministerstva vnitra České republiky – Informace k vývoji extremistické scény v 1. pololetí roku 2023. Ve zkratce jde o stav, přiblížení a sílu jednotlivých druhů dezoscén na území Česka.

Extremisté, xenofobové, populisté a jiná zvířátka tvoří dohromady výběh, který ministerstvo nazývá antisystémové hnutí. Toto hnutí se živí konspiračními teoriemi, výkladem práva pro neprávníky s nádechem do duchovna a ezoteriky. Jedná se o skupinu tvořenou zástupci druhů starších, převážně 40 let, trpících pocitem odcizení a existenčních obav.

Velké množství členů tohoto antisystémového hnutí žije v prostředí sociálních sítí od doby, kdy tam byli zahnáni vlivem pandemie covidu. Informace si nepředávají nijak šifrovaně, nýbrž pomocí skupin na Facebooku, přes podivné barevné koláže nebo samolepky. Většina z nich se netají sympatií k SPD, Trikoloře nebo třeba komunistům. Často právě z těchto skupin získávají své pomyslné lídry, kteří jsou jejich hlasem na nejrůznějších setkáních a protestech.

Foto: Harrison Haines/ Pexel

Někteří je využívají pro své vlastní zviditelnění a slávu, jiní tomu asi i sami věří. Jsou to chodící Rajchlové, Vrábelové, Ševčíkové nebo, dámy jistě ocení, ať nezůstane v zapomnění, Jany Peterkové. Tento ekosystém, který se postupně obměňuje a nabírá na intenzitě, žije z nenávisti a pocitu utlačování. V neposlední řadě v těchto vodách aktivně řádí i řada ruských trollů, podněcujících nenávist vůči Ukrajincům.

Nenávist vůči Ukrajincům, která je u řady těchto skupin zcela přirozená, jelikož mají strach o své těžce vydělané peníze a pracovní místa, lehce narušuje zcela nová skupina, která se v minulosti dostávala do střetů právě se zástupci xenofobní odnože – Romové. Ať už se jedná o rvačky v Brně nebo Pardubicích, které skončily zásahy policie, nevraživost mezi těmito skupinami dále přetrvává.

Podporovatelé těchto „mírových“ akcí často touží zejména po vlastní popularitě a zdivočelé stádo využívají k vlastní sebepropagaci. Jindřich Rajchl je v jistém ohledu velmi bystrý člověk, který zkrátka ví, jak správně pracovat s davem a lehce ovlivnitelnými jedinci. Bojuje za svobodu, ctí právo, vždyť on sám je právníkem vystudovaným. Většina těch, jako je Jindřich Rajchl, ale například i Miroslav Ševčík, dokáže velmi dobře ovlivňovat a má dobré manažerské schopnosti, které v těchto skupinách o to více dokáží zformovat nenávistné myšlenky.

Foto: Hana Mara/ Pexel

Někdo tomu říká jiný pohled, nebo klidně čistý a střízlivý pohled. Žije se v tom, že tenhle svět je lež. Vlády nám lžou, politiku se snaží ovlivňovat Spojené státy americké nebo Evropská unie. Politická společenství nám berou svobodu a Rusko je jen obětí těchto rozhodnutí. Kdyby neexistovalo NATO či Američané neměli své vojenské jednotky po Evropě, nikdy by přeci žádná válka ani nezačala.

Pohledy jsou to zajímavé. Osobně jsem velmi ráda, že české bezpečnostní složky toto sledují a nenechávají náhodě. Sami víme, že hranice, kdy jdete pokojně projít po Václavském náměstí a strháváte ukrajinskou vlajku z muzea, je opravdu velmi tenká.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz