Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ukrajinská protiofenzíva sklízí úspěchy na území Ruska, aneb jak Ukrajinci překvapují svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petkevich Evgeniy / Pexel

Zatímco ještě nedávno byla ukrajinská armáda považována za nedostatečně silnou a nejistou, současný vývoj událostí překvapuje. Dronové útoky, které dokázaly proniknout hluboko do vnitrozemí Ruska, posunuly hranice konfliktu.

Článek

Lehce podceňovaní a zahaleni v plášti nejistoty, tak ještě před rokem byla v očích světa viděna ukrajinská armáda. Nicméně teď je všechno jinak, a dronové útoky posouvají frontu stovky kilometrů do vnitrozemí Ruska.

Poprvé jsme slyšeli o pokusu ukrajinských ozbrojených sil o útok na ruském území loni v prosinci. Tehdy s úžasem překvapili Ukrajinci celý svět. Tehdy byly cílem ruská vojenská letiště hluboko ve vnitrozemí Ruska.

Nyní je srpen 2023 a zjišťujeme, že Ukrajinci jsou schopni vyrobit efektivní dronový systém, na který nestačí ruská protivzdušná obrana. Není zdaleka výjimkou, že Ukrajinci si za cíl vybrali samotné území Moskvy, a byli v tom úspěšní. Můžeme si vzpomenout, jak od května ukrajinská armáda útočila na rezidenční čtvrti v Moskvě či na samotné sídlo Kremlu. Tehdy se hovořilo o útoku přímo na ruského prezidenta Vladimira Putina, ale účast na této akci následně Kyjev popřel. Přitom ještě před rokem by něco jako dronový útok Ukrajinců na Moskvu bylo zcela nemyslitelné.

Foto: Алесь Усцінаў/ Pexel

Dále byl zdůrazněn význam útoku na výsadkovou loď v přístavu Novorossijsk, k němuž došlo 4. srpna. Tento incident demonstroval, že drony jsou schopny překonat stovky kilometrů nejen ve vzduchu, nýbrž i nad mořem.

Jsou to malé drony s poměrně malou náloží, které jsou však schopny urazit stovky kilometrů za svým cílem. Ukrajina nenapáchala na ruském území rozsáhlejší škody, nicméně tyto dronové útoky mají jeden velmi pozitivní dopad, a to psychologický. Rusové jsou egocentrici, kteří zkrátka nečekali, že se stane něco takového, jako je dostání se Ukrajinců až na předměstí Kremlu.

Velká část ruské populace žije v domnění, že válka je daleko, a v podstatě se jich netýká. To však můžou čím dál častější útoky drony změnit. Obecně platí, že psychologie má obrovský vliv, a dokud člověk nevidí bezprostřední hrozbu téměř před svými branami, nebere ji dostatečně vážně. V Rusku aktivně působí propaganda, která názorově ovlivňuje většinu občanů. Nezbývá tedy nic jiného než ke změně mínění využívat právě těchto sil. Právě změna veřejného mínění o válce mezi ruskými občany může sehrát klíčovou roli pro to, aby válka brzy skončila.

Foto: Serhii Bondarchuk/ Pexel

Otázkou nicméně zůstává, zda právě tento krok nemůže navést Rusy ještě k větší podpoře válečného konfliktu. Sice musí být jasné, že speciální vojenská operace nebude správný popis v pravém slova smyslu, ale zároveň, pokud bude docházet k čím dál častějším útokům na nevojenské cíle, může to Rusy ještě více vyburcovat k akci. Ukrajina vždy dbala, aby cíle a útok neměly devastující následky pro civilisty. Sice se k části útoků zatím nepřihlásila, ale většině z nich vyjádřila podporu.

Vzpomeňme na květen, kdy bylo rozšířeno mnoho spekulací. Ty naznačovaly, že kvůli daným okolnostem mohl být dronový útok na Kreml zinscenován Ruskem. Později americké tajné služby informovaly média o indiciích získaných z odposlechu obou stran – jak ruské, tak ukrajinské – že za útokem stál Kyjev, i když se k útoku zatím nepřihlásil.

Ukrajinci zkrátka a jednoduše překvapují. Dost možná jsou to pouhé testy ruské protivzdušné obrany, a ve vývoji je něco dalšího, co může změnit průběh války i ruské myšlení. Tato situace jasně naznačuje, že Ukrajině se podařilo nalézt způsob, jak zavést válku na území Ruska, aniž by pro to musela využít rakety západní provenience. Tyto rakety jsou buď nedostupné, nebo byly dodány za podmínky, že se s nimi nebude útočit za hranicemi. Kromě toho nelze vyloučit možnost, že Ukrajina dále rozšíří své schopnosti v dalekém dosahu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz