Hlavní obsah
Názory a úvahy

Cena energií poroste, ale vy o tom patrně nevíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/ Pexel

Premiér Fiala zdůraznil potřebu podpory Ukrajiny a plán na energetickou soběstačnost s přechodem na americké a francouzské palivo pro jaderné elektrárny. Jak se však projeví tento přechod pro cílové uživatele už nezmínil.

Článek

Podle premiéra Petra Fialy je nejvýznamnějším ohrožením pro bezpečnost České republiky ruská expanzivní politika. Tato situace má zčásti svůj podíl na neklidu ve společnosti. Nicméně také opatrnost je nezbytná vůči Číně, která sleduje konflikt s ohledem na své vlastní cíle.

„Rok, který máme za sebou, byl mimořádně náročný. Česko stálo v čele Rady EU v situaci, kdy Ukrajina, ale i celé západní společenství, čelí ruské agresi. Šance na rychlé vyřešení konfliktu se ukázaly jako malé a stále se ztenčující. Důsledky ruské agrese jsou mnohonásobné a do jisté míry se podepisují i na určité nervozitě, kterou pociťujeme v naší zemi,“ řekl Fiala v pondělí ve svém projevu na úvod třídenního setkání českých diplomatů v Černínském paláci.

„Nová bezpečnostní strategie nám celkem nepřekvapivě říká, že konkrétní bezpečnostní hrozbou číslo jedna nám zůstává ruská imperiální politika. Je mimo jakoukoliv diskusi, že ruské pokusy o opětovné vytvoření sfér vlivu je potřeba zastavit, jinak to povzbudí nejen Putinův režim, ale budou povzbuzeni i další agresoři. I nadále platí, že odstrašování a izolování Ruska můžeme provádět pouze společně s našimi spojenci,“ řekl premiér.

Že jsme z konfliktu nervózní, je bez debaty, ale zároveň jsme také značně nervózní z toho, jakou politiku zejména v hospodářské a energetické oblasti česká vláda vede. Právě vliv ruské invaze na Ukrajinu byl jeden z faktorů, jenž měl bezesporu vliv na vysokou cenu energií, ke kterým se česká vláda nedokázala postavit čelem a řešit je ve správný čas efektivně. Navíc fakt, že vláda dává extrémní množství peněz do ekonomiky, působí zcela proinflačně, což není dobré, zvlášť ve chvíli, kdy má Česká republika jednu z nejvyšších inflací v celé Evropě.

Premiér ve svém projevu zdůrazňoval, že je důležité nadále podporovat Ukrajinu v boji za svoji nezávislost a podpořit její vstup do EU a následně i NATO. To bezesporu je důležité, ovšem jaksi už zapomněl zmínit fakt, že ono to nebude úplně tak jednoduché, jelikož některé země už předem avizovaly, že vstup do NATO nepodpoří, například Německo a pokud Robert Fico vyhraje na Slovensku parlamentní volby, tak ani Slovensko.

Fiala ve svém projevu zmínil i otázku energetické soběstačnosti bez ohledu na původ paliv. „Byli jsme nuceni provést kompletní revizi energetické bezpečnosti. Klíčové bylo ukončit naši závislost na určitých dodavatelích, což se nám podařilo. Dnes máme situaci, kdy jsme téměř stoprocentně nezávislí na určitém typu paliva, což bylo dosaženo díky správnému a včasnému kroku na straně vlády a také spolupráci odborníků z různých sektorů,“ prohlásil premiér. Zároveň dodal, že v blízké budoucnosti, jakmile bude dokončeno rozšíření ropovodu TAL, bude Česko schopno fungovat bez závislosti na dodávkách ruské ropy. Vláda také aktivně pracuje na plném přechodu na americké a francouzské palivo pro jaderné elektrárny.

Foto: Jack Williams/ Pexel

Jediné, o čem se premiér nezmínil, je cena, která bude pro odběratele ve výsledku vyšší. Ve výběrovém řízení na dodavatele jaderných palivových souborů pro jadernou elektrárnu Temelín a Dukovany zvítězily americká společnost Westinghouse a francouzská společnost Framatome. Tito dva dodavatelé od roku 2024 nahradí ruský Tvel, celý kontrakt bude ve výši několika miliard korun.

Takže ano, z pohledu bezpečnosti a faktoru politického je zbavení se ruské ropy krokem správným, avšak mělo by se dbát také na to, aby to nemělo ve výsledku extrémní dosah na cílové uživatele. To je faktor, se kterým zatím česká vláda nijak neoperovala a nevyjadřovala se. Přitom je to jeden z klíčových faktorů, které by měla směrem k občanům řešit. Cena za výměnu dodavatele jaderného paliva bude pro ČEZ patrně vyšší, což se zcela jistě projeví ve výsledné ceně pro spotřebitele. Takže politicky je krok správný, ale také by měl být podpořen hospodářským opatřením, které by pomohlo ochránit občany před energetickou chudobou. To je věc, která by se z ekonomického pohledu měla začít diskutovat a zatím chybí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz