Hlavní obsah

Česká ekonomika opět klesá, navzdory predikcím a předpokladům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Yan Krukau/ Pexel

Česká ekonomika čelí rychlejšímu poklesu, než se očekávalo, a hrozí jí celoroční propad. Domácnosti se obávají budoucnosti a omezují své výdaje.

Článek

Česká ekonomika klesá rychleji, než se očekávalo, a hrozí jí celoroční pokles. Češi v obavách o budoucnost utrácejí méně než před vypuknutím krize, což poškozuje ekonomiku.

Ve třetím čtvrtletí letošního roku se domácí ekonomice dařilo špatně. Podle prvních odhadů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad, se propadla více, než předpovídali téměř všichni ekonomové. Meziročně klesla o 0,6 procenta, zatímco ekonomové předpovídali pokles o 0,3 procenta. Měla stagnovat, vykazovat nulový růst, ale ve skutečnosti se mezičtvrtletně snížila o 0,3 %.Kde byl problém?

Zásadním ekonomickým vysvětlením prudšího než očekávaného poklesu jsou přetrvávající obavy domácností z budoucího ekonomického vývoje, zejména pokud jde o celkovou inflaci a ceny energií. V důsledku toho domácnosti již několik čtvrtletí po sobě snižují své výdaje, které se zatím nevrátily na úroveň před pandemií. Téměř se zdá, že během epidemie se mezi domácnostmi natolik zakořenil vzorec méně konzumního chování, že je velmi silně přítomen i dnes, a je otázkou, zda se jedná o trvalejší přechod. Z mého ekonomického pohledu je na vině zastropování energií, které přišlo pozdě. Většina zemí Evropské unie totoiž zastropovala energie už na začátku roku 2022, opozice tehdy navrhovala zastropovat ceny energií na 1500 korun u výrobce, ale ve vládě to neprošlo. Domácnostem nerostou příjmy, ale trvale se zvyšují výdaje, nejistota přetrvává a lidé zkrátka nemají jistotu, že se výhledově situace změní.

Kromě nižší spotřeby domácností přispívají k horšímu než očekávanému zpomalení ekonomiky také problémy průmyslové výroby, zejména automobilového průmyslu. Situaci v zásobování součástkami v létě opět ztížily například povodně ve Slovinsku. Domácímu průmyslu samozřejmě nepomáhá ani pokračující německá blamáž s hrozbou pravděpodobné recese. V důsledku toho česká ekonomika pravděpodobně zakončí rok v pásmu červené nuly, což znamená pokles o 0,1 %.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz