Hlavní obsah
Bydlení

Chcete pomoci vládě? Tak nechte domy po babičce být

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Maeve Guo / Pexels

Program, který podporuje renovace starších domů, čelí kritice kvůli možnosti přidělení dotace i majetnějším žadatelům. Zároveň se objevují obavy o nedostatečné zhodnocení environmentálního dopadu.

Článek

Dotace Oprav dům po babičce je program, který byl zahájen v České republice s cílem podpořit komplexní renovace starších budov. Tento program nabízí finanční prostředky pro vlastníky rodinných domů, řadových domů a rekreačních objektů využívaných k trvalému bydlení. Spuštěn byl toto úterý.

Žádost o dotaci může být podána před provedením prací, v jejich průběhu i po jejich ukončení. Žadatelé musí být ekonomicky aktivní a nesmějí vlastnit nebo spoluvlastnit další stavbu k bydlení, nebo byt či podíl v bytovém družstvu s možností užívání bytu. Základním opatřením, které podmiňuje možnost získat finanční prostředky v tomto programu, je optimální zateplení.

Cena rekonstrukce domu je odvislá od rozsahu prací a může se pohybovat od 20 tisíc korun až do 60 tisíc korun za standardní rodinný dům. Pokud byste stejný dům měli rekonstruovat v plném rozsahu, předpokládaná cena rekonstrukce by byla minimálně 2,6 milionu korun.

Jedním z hlavních problémů je, že program může být přístupný pro každého bez ohledu na jeho majetkové poměry a příjmy. To může vést k situaci, kdy budou dotace poskytnuty také lidem, kteří si mohou dovolit rekonstrukci svých domů bez finanční podpory státu. Dalším problémem je, že úřady nejsou schopny odhadnout, kolik emisí skleníkových plynů se díky tomuto programu uspoří, jelikož program cílí především na renovaci v oblasti zateplení. To znamená, že není jasné, jaký bude skutečný dopad tohoto programu na životní prostředí. V podstatě se jedná o takový velmi štědrý, nepříliš promyšlený projekt, který se objevil znenadání uprostřed krize.

Foto: Pixabay / Pexels

Dotace jsou nevratné finanční plnění, které je poskytnuto ze státního rozpočtu či veřejných financí na stanovený účel. Státní rozpočet je plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok, který zajišťuje ekonomické, sociální a politické funkce státu. Příjmy státního rozpočtu tvoří především daně, dále cla, poplatky a další příjmy.

V době úspor a obrovského schodku může být poskytování dotací vnímáno jako nesmyslný krok z několika důvodů. Dotace mohou zvýšit schodek státního rozpočtu. Pokud stát poskytuje finanční prostředky na dotace, znamená to, že tyto prostředky nemohou být využity jinde, například na investice do infrastruktury nebo na sociální programy. Dotace mohou narušit fungování trhu tím, že poskytují finanční výhody některým subjektům na úkor jiných. To může vést k neefektivní alokaci zdrojů a zkreslení konkurenčního prostředí.

Existuje také riziko, že dotace budou zneužity. Například firmy mohou žádat o dotace, které nepotřebují, nebo je mohou použít k financování aktivit, které nejsou v souladu s účelem dotace. Konečně je třeba zvážit dlouhodobou udržitelnost takových programů. Pokud stát nemá dostatečné finanční prostředky na pokrytí svých závazků, mohou být tyto programy nakonec neudržitelné.

Foto: Karolina Grabowska/ Pexel

Přestože dotace mohou mít pozitivní dopad na ekonomiku a společnost, existují také příklady projektů, které se nepovedly nebo nebyly efektivní. Například kontrola Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky odhalila přibližně 600 zjištění, které poukazovaly na nedostatky spojené s hospodárností, efektivitou vynaložených peněz či porušením zákonných norem. Dalším příkladem je dotace na modernizaci dálnice D1, která byla financována z regionálních fondů. Přestože tento projekt měl za cíl zlepšit dopravní infrastrukturu, byl kritizován za svou vysokou cenu a dlouhou dobu realizace.

Podle mého názoru jako ekonoma se české firmy naučily ždímat stát a na dotace se velmi silně spoléhají. Naše ekonomika tak nějak neřízeně a plíživě přešla z tržní ekonomiky do ekonomiky, která je velmi silně závislá na dotacích. Stejně tak nerozumím tomu, proč vláda v návrhu rozpočtu neškrtala v oblasti dotací více. V době úspor tu pak vznikají projekty typu Oprav dům po babičce, které sice mají podpořit renovaci, ale státní rozpočet naprosto nesmyslně zatíží. Tohle je přesně jeden z projektů, který má smysl, ale v případě, že stát hospodaří s vyrovnaným rozpočtem, nikoli když se topí v dluhu téměř 300 miliard korun.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz