Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chcimíři, jejichž postoj k válce je prazvláštní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Алесь Усцінаў/ Pexel

Otázka míru za každou cenu a posílání vojenské pomoci na Ukrajinu vyvolává kontroverzní diskuse. Země NATO a Evropské unie přispívají vojenským vybavením a podporují ukrajinské vojsko, aby se bránilo agresi. Chcimíři to však stále nechápou.

Článek

Chtějí mír za každou cenu? Prodali by za něj svého psa, babičku a podle událostí posledního roku i Ukrajinu. Je to otázka bezpečnosti, lakomosti, nebo zkrátka jen narcismus a nulové sociální cítění?

Pravdou je, že to, že my včetně států NATO a Evropské unie posíláme zbraně, tanky a další vojenské vybavení na Ukrajinu, není jen darem solidárním, ale zároveň i pragmatickým. Ukrajina je od České republiky vzdálena pouze něco málo přes tisíc kilometrů, což je například o něco méně, než kdybyste se chtěli vydat z Česka do Itálie na dovolenou. Takže válka je v podstatě blízko a bezpečnostní riziko tu zkrátka je.

Naším úkolem je držet ji od nás co nejdál, a to souvisí s bezprostřední podporou Ukrajiny, jejího vojska a občanů. Můžeme si říci, že to přeci není naše válka, ale kdyby Ukrajina padla, můžeme věřit, že by se Rusko nesnažilo dostat do Evropy dál? Nemůžeme a ani bychom neměli, Rusko hranice nezná a nikdy je ani neznalo. Žije v agonii Sovětského svazu, který byl navrch huj a vespod fuj. Disponuje masou lidí, rozlohou, se kterou neumí a nikdy neumělo pracovat efektivně. Jako rukojmí si bere nerosty, které představují většinový podíl ruských příjmů.

Foto: Алесь Усцінаў/ Pexel

Ukrajina má právo na to se bránit, stejně tak jako jakýkoli jiný suverénní stát, problém však je, že Ukrajina proti sobě má v podstatě gigantického nepřítele a zkrátka bez pomoci by odrazit útok a udržet pozice bylo nemožné.

Členství v NATO pro nás a do budoucna i Ukrajinu může být v podstatě pojistka proti tomu, aby se podobný konflikt opakoval. Severoatlantická aliance disponuje armádou, zdroji a vybavením, které zkrátka pro agresora fungují už jako výstražný signál.

Velkou změnou je i podstavení v podobě sankcí ze strany Evropské unie a NATO. Rusko od západu reakci čekalo, ale sami byli pravděpodobně zaskočeni její mírou a délkou trvání. Proč? V roce 2014, když anektovali ostrov Krym, sankce sice přišly, ale v menší míře. Teď se jedná o vojenskou podporu nejen vybavení, ale i pomoci s výcvikem ukrajinských vojáků. Západ vysílá jasný signál, že teroristy zkrátka v blízkosti hranic neakceptuje a Ukrajina má právo na suverenitu.

Zásadní otázkou teď budou zejména územní zisky. S jakou částí území Ukrajina bude moct jít do vyjednávání a kam se dokáže v osvobozování území posunout? Otázkou je samozřejmě i vzdušný prostor, bez něj už z historického hlediska není možné udělat větší pokrok a průlom. Historicky narážím například na operaci v Ardenách během druhé světové války. Dnešní válka už není jen o letadlech a stíhačkách ve vzdušném prostoru, ale také o dronech a dalších bezpilotních prostředcích, které mohou její průběh razantně změnit ve velmi krátkém čase.

Foto: Алесь Усцінаў/ Pexel

Ruská armáda a její stav je také otázkou rozsáhlých debat. Jaký je její stav, bojový potenciál? Je její vedení v rozkladu? Pochod Wagnerovců na Moskvu byl jen ukázkou toho, že se nejspíš stala někde komunikační chyba a sami Rusové zapomněli, kde v tu chvíli pravděpodobně bojují. Ovšem nic z toho nemění fakt, že disponují zdroji a hlavně masami, které mohou četně ve válce využívat. Doplňují je jako zboží v obchodě. Jestli ti chlapci, kteří se ve dvaceti nechají naverbovat do armády, vůbec někdy předtím drželi v ruce zbraň, můžeme spíše polemizovat.

Máme tedy chtít mír za každou cenu? Mír ano, ale mír znamená stav, kdy se povede věcná debata a terorista nebude držet území včetně občanů, které mu nepatří. Měli bychom posílat dále zbraně a přispívat na to, aby se Ukrajina bránit mohla. Stejně tak diplomaticky prosazovat mezi ostatními členy NATO, aby byli ochotni jednohlasně přijmout její členství. V případě, že po konci války bude Ukrajina v Alianci, samotné riziko i pro nás bude automaticky nižší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz