Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chorvatsko - proč ho furt řešíme? Když je to tam drahé a lidé arogantní, tak tam jednoduše nejezděte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Palo Cech/ Pexel

Cena, arogance personálu a nedostatek komfortu - to jsou jen některé z problémů, se kterými se turisté setkávají při cestování do Chorvatska. Já se ptám proč?

Článek

Každý den narážím na články o problematice Chorvatska: drahé ubytování, jídlo, dálniční známky, arogance personálu v hotelech a restauracích. Po vstupu do eurozóny od letošního roku ceny razantně stouply. Je to možná i čistá vypočítavost, kdy zkrátka Chorvaté chtějí navázat na léta před covidem a očekávají opět masivní nárůst zájmu turistů.

Pamatuji si z dětství ty dovolené, kdy jsme jeli přes noc combi Octavií do Istrie. Těšila jsem se na to já i moji bratranci. Dnes se na to, i jako řidič, dívám jako na obraz z pekla. Jet tisíce kilometrů s dětmi a autem narvaným k prasknutí. V Chorvatsku jsou krásné pláže, azurové moře, vzpomínám i na skvělé jídlo. Ovšem to je něco, co můžu s přehledem najít kdekoli po světě.

Českou novinkou cestování do Chorvatska je i jízda vlakem, kterou spustil RegioJet v dobách covidu. Osobně to považuji za méně bolestivou variantu, ale stále ne za příjemnou. Chci dnes takto cestovat? Nevím. Jak kdo jiný, ale já určitě ne. Ne v době, kdy pořídím letenky za pár stovek a vím, že azurové moře a dobré jídlo je i kdekoli jinde.

Foto: Diego F. Parra/ Pexel

Češi jsou na toto místo zvyklí, mají na něj hezké vzpomínky, ale není přeci jen na čase se od minulosti odtrhnout a objevovat nová místa? Stěžujeme si, stěžujeme si hodně. Nelíbí se nám ceny, pláže jsou špinavé, lidé arogantní, všude medúzy a ježci.

Já byla naposledy v Chorvatsku před třemi lety a ano, drahé mi to tam přišlo už tenkrát, a to byla ještě doba covidu. A moje řešení? Vybírám si jiné destinace. V posledních letech častěji navštěvuji Španělsko, kde jsou krásné pláže, ubytování není tak drahé a jídlo je čerstvé a levnější než v Česku. Letenky pořídím s přehledem do pár tisíc. Nemusím řešit žádné dálniční známky, mýtné, tankování a stres, abych udržela pozornost při řízení.

Až teď si vlastně uvědomuji ten obrovský tlak, který museli mít rodiče při každé takové dovolené. Já osobně bych si ani takto nedokázala představit, že si odpočinu. Tato situace se dá vyřešit daleko elegantněji, levněji a bez stresu. Nemusíte už několik dní před odjezdem přemýšlet o zpáteční cestě. Jediné podstatné je pro vás dostat se včas na letiště.

Jsou to asi síly zvyku. Obecně si myslím, že Češi jsou národem cestovatelů, ale také národem, který si nenechá vzít svoje vzpomínky. Proto možná, i přes narůstající ceny a zhoršující se podmínky, stále rádi navštěvujeme Chorvatsko.

Foto: Peter Fazekas/ Pexel

Taktéž cestovní kanceláře berou tuto destinaci jako jistotu a využívají ji s přehledem dál, i když existují daleko levnější alternativy, jako je Booking nebo Airbnb. Dnes se dá na dovolených ušetřit tisíce díky tomu, že si sami hledáte letenky, ubytování a vytváříte si vlastní program podle recenzí na Tripadvisoru. Nejenže je to výhodné, ale jste i pány svého času a máte program podle svých představ. Navíc nesmíte zapomenout, že v případě problémů vždy můžete kontaktovat místní konzulát nebo ambasádu. Neznamená to, že jste bez pomoci jen proto, že nejedete s cestovkou. Dnes většina pojišťoven nabízí k cestovnímu pojištění zdarma asistenci a nepřetržité linky, na které se můžete obrátit v případě problémů. Možná je škoda, že i starší generace zatím nepřišla na chuť tomuto typu cestování.

Takže ano, považuji návštěvu Chorvatska za zbytečnou. Hlavně z důvodu, že stále se stěžujeme na drahotu a nekomfort, ale z nějakého prapodivného důvodu se tam stále vracíme s nadějí, že se vrátí staré dobré časy. Upřímně? Já možná nechci, aby se vracely. Existuje tolik možností, že Chorvatsko není nutné pro skvělou dovolenou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz