Hlavní obsah
Aktuální dění

Další evropská smlouva o dodávkách plynu z Kataru, Nizozemci se otáčejí ke Green Dealu zády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tom Fisk/ Pexel

Společnost Shell Plc uzavřela 27letou smlouvu s Katarem na dodávky zkapalněného zemního plynu do Nizozemska. To vše přes snahy Evropské unie o ekologickou politiku a snahu dosáhnout uhlíkové neutrality.

Článek

Společnost Shell Plc se dohodla na odběru zkapalněného zemního plynu z Kataru pro Nizozemsko na dobu 27 let, což představuje druhou velkou smlouvu s touto zemí Perského zálivu na dodávky fosilních paliv do Evropy po roce 2050, a to navzdory ekologickým snahám Evropské unie na uhlíkovou neutralitu a tvrdé prosazování zelené politiky.

Podle středečního prohlášení katarského podniku bude QatarEnergy dodávat do rotterdamského dovozního zařízení Gate až 3,5 milionu tun LNG ročně po dobu 27 let počínaje rokem 2026. Stalo se tak jen týden poté, co producent podepsal podobnou dohodu s francouzskou společností TotalEnergies SE, což pravděpodobně bude znamenat, že se budou chystat i podobné dohody s dalšíi evropskými státy.

V době, kdy se Evropa připravuje na druhou zimu bez ruského plynovodu, se evropské ropné společnosti předhánějí v uzavírání nejdelších a největších smluv na dodávky LNG v historii. Smlouvy přicházejí také v době, kdy Nizozemsko usiluje o dosažení cíle nulových emisí do roku 2050. Aby evropské společnosti splnily cíle pro snížení znečištění v regionu, bránily se podpisu dlouhodobých smluv, které si přál Katar. Tento krok ukazuje, jak se smlouvy staly atraktivnějšími poté, co ruská invaze na Ukrajinu rozvrátila energetické trhy a donutila evropské státy upřednostnit bezpečnost dodávek před ekologickými cíli.

Katar investuje desítky miliard dolarů do rozšíření výroby o 64 procent do roku 2027 a spěchá s hledáním zákazníků. V loňském roce koupila podíl v projektu společnost Shell. Ostatní akcionáři v projektu dvou polí, včetně společností Exxon Mobil Corp. a Eni SpA, sice ještě neoznámili smlouvy o nákupu LNG, ale mohou tak učinit, protože Katar hledá odběratele pro dodatečný objem paliva.

Foto: Pixabay/ Pexel

Katar se již zavázal k přibližně 18,8 milionu tun dodatečné kapacity LNG ročně, včetně smlouvy se společností Shell. To však představuje pouze asi 40 procent očekávaného dodatečného objemu. Očekává se, že rozšíření severního pole East přinese 32 milionů tun ročně, zatímco rozšíření severního pole South přinese 16 milionů tun ročně. Pro srovnání, v roce 2021 bylo dodáno přibližně 372 milionů tun LNG.

Proč EU podporuje Palestinu v její konfrontaci s Izraelem? Nizozemsko právě podepsalo s Katarem dohodu o dodávkách plynu na 27 let. Katar je největším podporovatelem teroristů z Hamásu od posledních voleb v Plaestině v roce 2006. V důsledku toho budou nyní nizozemští majitelé domů platit poplatky zemi, která Hamás sponzoruje, kdykoli budou doma topit nebo vařit oběd. Stejně tak Francouzi. Řeší se stále dokola Green deal, zelená politika, ale po tom, co začala v únoru 2022 válka na Ukrajině a Rusko se v dodávkách plynu stalo zapovězené obrací se Evropa rázem ke Kataru, který sponzoruje terorismus svědomí i ekologii navzdory.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz