Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dezinformační kemping před úřadem vlády z edice českého bizáru a škrcení žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Igor Cibulsky/Pexels

V okolí úřadu vlády se nachází místo, které se nezdá být běžným kempingovým místem. Jde o petiční stánek, kde aktivisté shromažďují podpisy pro demisi vlády. Avšak zde nejen diskutují o politických tématech, ale také spí a grilují.

Článek

Kempování, krásy přírody, horké letní dny aneb výčet všeho, co ani trochu nepřipomíná slum, který vznikl před úřadem vlády. Označit ho kempingovým místem není správný termín, jelikož se jedná o místo petiční, jehož právo je zakotveno v zákoně. Co přesně tito dobrodruzi dělají? Sbírají podpisy pro demisi vlády, ale zároveň tam i grilují nebo spí. Jedná se v podstatě o takový squatting na veřejném prostranství.

Proč s tím něco neudělá policie? Právo na to, aby si někdo zřídil někde petiční místo dotyčnému vzít nemůže. Zároveň jde o místo, kde se čas od času konají nejrůznější vnitrodezolační boje. Posledním takovým byl incident, kterého se účastnil dezinformátor Ivan Smetana, jenž z nepotvrzeného důvodu držel na zemi v „kravatě“ ženu až do příjezdu zásahové jednotky. Údajně celému incidentu mělo předcházet to, že Smetana si ženu natáčel na mobilní telefon a ona se mu jej pokusila vyrazit z ruky. Napadená žena je Tereza Hofová, jenž je známá svým bojem proti dezinformacím a proruským názorům.

Celá hádka začala údajně na základě popírání členů petičního stánku masakru ruskou armádou na civilním ukrajinském obyvatelstvu v Buči. Zvláštním faktem je rovněž i to, že místo toho, aby Ivan Smetana provozoval squatting před úřadem vlády, měl by navštěvovat spíše pracovní prostředí, jelikož čelí milionovým exekucím. O tom, že Smetana napadl ženu, něco vypovídá o jeho smýšlení a povaze, asi nemusí být dále řeč, protože to zkrátka příčetný člověk neudělá.

Vít Rakušan navzdory četným incidentům je zastánce petičního stánku; sám dodává, že české zákonodárství má petiční právo široce pojaté. Každopádně je dobře, že funguje místo, které stále dokola přitahuje nejrůznější aktéry rozdmýchávání konfliktů a funguje jako stánek dezinformátorů? Vláda často bují heslem, že proti dezinformacím se musí bojovat, zároveň však přímo před Strakovou akademií stojí něco, co produkuje jen dezinformace a zaměstnává bezpečnostní složky.

Právo na vyjádření názoru i petici, ale za předpokladu, že je jasně podána a podložena. To, že si někdo udělá pomyslný tábor před sídlem vlády a omílá dezinformační hesla, není protest ani petiční stánek, zkrátka se jedná o prostý parazitismus. Toto místo je přinejmenším bizarní, zaměstnává bezpečnostní i úklidové složky. Dezinformátor Ondřej Thor, který taktéž stejně jako Smetana čelí milionovým exekucím, toto místo pojal jako nový příbytek a s jeho užíváním zcela přirozeně produkuje i odpad a znečišťuje okolí.

Foto: MART PRODUCTION/Pexels

Thor i Smetana zkrátka zneužívají české zákonodárství, nikoli k šíření různorodých názorů, ale zejména pro svůj vlastní prospěch. Další ovečky k nim připojené jsou spíše dílem politiky jejich propagandy. Opravdu je podle ministra vnitra správné, aby takový stánek fungoval? I když popírá základní principy práva petičního a vykrádá z něj pouze to, co se mu aktuálně hodí? Právo petiční je v tomto směru opravdu velmi otevřené a možná je to více na škodu než k užitku. Právě tito právní vykrádači naopak vrhají špatné světlo na petice a formy protestů, které jsou zcela legitimní a důvodově podložené.

Kde je řešení? Osobně zastávám názor, že v případě petičního stánku, kempingu, či o co se vlastně jedná, by bylo vhodné jej rozpustit. Tento protest nemá přidanou hodnotu, pouze parazituje na systému a zaměstnává složky, které by v danou chvíli, kdy řeší potyčky místních propagandistů, mohly být užity jinde. Právo petiční je z mého pohledu důležité, ale mělo by být lépe legislativně vymezené, aby jej nešlo tak lehce zneužít. A co s panem Thorem a Smetanou? Ti by místo boje za svou pravdu měli začít splácet své dluhy; dnes se stalo velmi populárním gestem, že pokud má někdo problémy a exekuce, stane se z něj bojovník za pravdu a svobodu slova.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz