Hlavní obsah
Názory a úvahy

Domy po babičce aneb jak česká vláda rozdává miliony majetným

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/ Pexel

Vláda by se měla zaměřit na snížení úroků z půjček a hypoték namísto poskytování milionových dotací majetným jedincům.

Článek

Bydlí v nájemním bydlení, často nemají ani na to, aby si mohli zažádat o hypotéku, ale v daních přispějí na to, aby ti, co majetky mají, na ně získali milionové dotace. Proč tedy v době, kdy zejména ve větších městech rostou raketově ceny nájemního bydlení, se raději vláda nesoustředí na snížení úroků z půjček a hypoték? Je sice hezké, že vláda chce podpořit stavební firmy a naoko vylepšit energetickou situaci, která bude s blížící se zimou přinejmenším opět vypjatá, ovšem zamysleme se, zda by forma dotace neměla být dostupná opravdu pro všechny, zejména pro ty, kteří nevlastní nemovitost.

V podstatě se jedná o subvenci bohatých. Každý, kdo nemovitost či pozemek vlastní, nemůže být považován za chudého. V případě, že není rentabilní, kdykoli může nemovitost či pozemek prodat a přenechat jej za úplatu někomu jinému, kdo se o něj v danou situaci postará zkrátka lépe.

Foto: Maria Sofia/ Pexel

O dotaci si budou smět zažádat ekonomicky aktivní, kteří vlastní nemovitost starší než 10 let a v posledních 10 letech v dané nemovitosti měli trvalé bydliště. V podstatě i na dalších 10 let v dané nemovitosti její majitelé uvězní, jelikož dotace je bude držet v kleštích. Kdyby nemovitost prodali, budou získanou dotaci muset doplatit.

Projekt má rodiny ochránit před energetickou chudobou. Podle nejnovějších prognóz mohou dotace přinést domácnostem až 69% úsporu. Projekt má přinést nižší spotřebu, která je úsporná nejen finančně pro domácnost, ale i ekologicky pro planetu. Myšlenka je hezká. Do daného plánu spadají domy, které jsou zejména v horších energetických třídách, na energiích zaplatí více a také více energie spotřebují, což je ekologicky zatěžující pro okolí.

V případě, že se však dotačně subvencuje určitý typ bydlení v osobním vlastnictví, jak mohou daný projekt využít lidé, kterým meziročně narůstají ceny nájemného, služeb a energií? Nejsou vlastníci daných jednotek, kteří často spadají také do horších energetických tříd, ale na dotaci nedosáhnou. V podstatě tak zafinancují lidi, kteří majetek mají, aby svoji finanční situaci po energetické stránce ještě více vylepšili.

Zvláštní je i krok, že danou dotací budou podpořeni jen ti, kteří jsou ekonomicky aktivní, nikoli například lidé v důchodu, kteří si zejména nemohou renovaci dovolit. Rovněž je zvláštní i vysoký rozdíl využitelnosti dotací mezi venkovem a městem, jelikož dotace se nebudou vztahovat na bytové domy, které by však danou subvenci potřebovaly daleko více. Právě ceny energií loni nejvíce stoupaly v nájemních bytech.

Taktéž Česko disponuje tisíci nemovitostmi, které jsou v naprosto dezolátním stavu a neobydlené, přesto do nich neinvestuje a nechává je developerským projektům, které z nich udělají předražené a cenově nedostupné bydlení.

Pohledem ekonoma bych spíše pro podporu bydlení zvolila bezúročné půjčky na bydlení, které by mladým rodinám umožnily rekonstruovat a kupovat starší nemovitosti, aniž by tím zatížili někoho dalšího nebo znevýhodnili některé skupiny. Byl by to krok udržitelnější, který by splnil i podmínku zlepšení energetické situace přechodem spotřeby do nižších energetických tříd.

Tímto krokem vlády se spíše jen do budoucna rozevřou sociální nůžky, které budou viditelně zvýhodňovat majitele a upozaďovat ty, kteří si zkrátka vlastní bydlení nemohou dovolit. Nápad by to byl zajímavý, ale musel by se výhledově chopit za jiný konec a jeho podmínky lépe promyslet. Tohle vnímám jako úplně zbytečné mrhání penězi, které by se daly v současné době využít účelněji a s vyšší mírou rovnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz