Hlavní obsah
Názory a úvahy

Evropská unie by měla přestat financovat radikalismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Oded Balilty/AP Photo

Situace v pásmu Gazy je dlouhodobě napjatá, ačkoliv se mezinárodní společenství snaží poskytnout humanitární pomoc a finanční podporu. V dobách palestinské agrese je však tato pomoc lehce kontroverzní a Evropská unie by ji měla zastavit.

Článek

Izrael čelí od víkendu masivnímu útoku Palestiny pod náporem radikálního hnutí Hamás. Mezi mrtvými jsou nejen příslušníci izraelských ozbrojených jednotek, ale i stovky civilistů. Na sociálních sítích kolují videa Izraelců, kteří jsou mučeni, či jejich těla jsou po smrti vláčena a zohavována.

O tom, že je situace v pásmu Gazy napjatá desetiletí, není pochyb, osobně však vidím zásadní problém v tom, že řada zemí a společenství vidí v Palestině utlačovaný národ a posílá jí nemalé částky, které mají přispět na humanitární projekty, infrastrukturu a obnovu samosprávy. O tom, kde peníze končí, můžeme polemizovat, ale jedno je jisté: zbraně se zadarmo sehnat nedají. Palestina nemá kapacity na to, aby si jejich výrobu zajistila, a je závislá na nákupu z dalších zemí.

269 milionů eur, tolik na podporu Palestiny poskytla samotná Evropská unie v roce 2022 v naději, že když podpoří rozvoj v pásmu Gazy, finance neskončí v rukou radikalistů, jako je právě Hamás. Tato částka obsahuje 97 milionů eur, které již byly poskytnuty v rámci UNRWA, 15 milionů eur z nástroje pro podporu zmírnění dopadu ruské invaze na Ukrajinu a jejího vlivu na ceny potravin a potravinovou bezpečnost. Celková podpora EU palestinskému lidu v rámci daru na rok 2022 nyní činila tedy 296 milionů eur.

Foto: Ronen Zvulun/Reuters

Palestinské samosprávě bylo navíc loni poskytnuto 114,2 milionu eur na pomoc při vyplácení mezd a důchodů státních zaměstnanců a sociálních příspěvků. Program ve výši 30 milionů eur přispěl ke zvýšení objemu pitné vody v Gaze, kde kvalita a množství vody na obyvatele zůstávají pod mezinárodními standardy. Rovněž v rámci podpory silně prosazované zelené ekonomiky přispěla EU Palestině 27 milionů eur.

Dalších dvanáct milionů eur šlo na vzdělávání, zdravotnictví a sociální služby, plus tato částka měla pomoci se začleňováním obyvatel z problémových oblastí do společnosti. Jedná se i o částky podporující kulturní projekty ve výši tří milionů eur, pět milionů eur šlo paradoxně na podporu vzniku právního státu v Palestině. Často se setkáte s argumentem, že Evropská unie posílá hospodářskou pomoc Palestinské autonomii, která kontroluje Západní břeh Jordánu. To není tak docela pravda, když si projdete reporty poskytnutých částek o tom, kam přesně a na jaké projekty peníze šly. Jedná se o celoplošnou pomoc, která zahrnuje i části pásma Gazy, které ovládá Hamás.

Evropská unie by měla okamžitě zastavit jakoukoli finanční pomoc Palestině. To, co Palestinci v Izraeli poslední dny rozpoutali, je peklo, na které jsme přispěli všichni v rámci členství v Evropské unii. Tohle jsou debaty, které by se měly začít více diskutovat do hloubky. Opravdu nestačí to, že představitelé Evropské unie napíší srdceryvné vyjádření na podporu Izraele na sociálních sítích. To, co by měli udělat, je zastavení finanční pomoci zemi, která produkuje radikalisty.

Foto: atima Shbair/AP Photo

Stejně tak naprosto bizarní oslavy v německých ulicích z řad palestinských přistěhovalců. Je tohle v pořádku, že tito lidé, kteří zcela otevřeně podporují terorismus, dostali azyl v zemi EU, či dokonce občanství? Evropská unie se zabývá otázkami Green Dealu, podpory ESG, ale o tom, že zároveň v milionech eur podporuje radikalismus, o tom se mlčí, a to například i v rámci migrační politiky, která není ekonomicky udržitelná, a právě její nesystematičnost otvírá cestu do Evropy prakticky každému.

Na závěr mě napadá jen jedna věta: „If you want peace, prepare for war,“ pro Izrael tohle platí víc než pro kteroukoli jinou zemi na světě, což je nesmírně smutné a pro nás minimálně varující.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz