Hlavní obsah
Aktuální dění

Klimatičtí aktivisté blokující silnice. Ochraňují klima, ale životy jiných jsou jim jedno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markus Spiske/ Pexel

Blokují silnice a narušují životy ostatních ve snaze prosadit své cíle. Kritika směřuje k agresivní formě protestů a zdůrazňuje důležitost věcné diskuze a respektu k individuálním právům.

Článek

Blokují silnice ve snaze domoci se změny. Snaží se ostatním znesnadnit životy ke prospěchu „dobré“ věci. O kom je řeč? O aktivistech, kteří myslí hlavně na své poslání a nikoli na životy ostatních.

Po sítích začalo kolovat video, které zachycuje ženu na silnici v Actonu v západním Londýně, jenž se snaží odvézt své dítě do nemocnice. Aktivisté jí zablokovali průjezd, ignorují, co jim žena říká a že situace je opravdu naléhavá. Just Stop Oil aktivisté, kteří se snažili vymoct zákaz vydávání nových licencí na těžbu ropy a zemního plynu v Británii, zkrátka v tu chvíli měli moc a rozhodli si, že životy jiných jsou v jejich rukou.

Osobně nemám absolutně nic proti projevu názoru nebo nevole v podobě demonstrace, ovšem jedna věc je mi zcela odporná, a to, když někdo pojme demonstraci formou blokády a útoku na ostatní, kteří zkrátka v daném místě jen žijí. Sami nemusí také souhlasit s něčím, proti čemu se protestuje, ale necítí potřebu to takto veřejně vyjadřovat, natož někoho omezovat.

Kdo jsou, aby rozhodovali o životech jiných? O tom, kdo silnicí projede, jestli to právě bude někdo z vaší rodiny, nebo vy, když potřebujete pomoc, vyzvednout dítě ze školy, odvézt psa k veterináři. Tito lidé zkrátka v tu chvíli mají život ve vašich rukou, navzdory tomu, že údajně tuto věc dělají pro dobrou věc.

Proč mají tolik prostoru, když zkrátka nedokáží protestovat pokojně, bez znepříjemňování života ostatním? Proč zkrátka policie nezasáhne, když demonstrace přesáhne rozsah místa, pro které jí bylo předem určeno?

V pátek také aktivisté z Just Stop Oil narušili průběh golfového turnaje British Open v Liverpoolu. Tři z nich vběhli na hřiště s kouřovou světlicí a oranžovým práškem. Je tohle normální? Co je tohle za druh protestu? Zkrátka se jedná o výtržnictví ukryté za aktivisty. Jsou to lidé, kteří v tu chvíli využívají toho, že dostali prostor. Nikoli k tomu, aby upozornili ostatní na témata, která jsou důležitá, ale zejména k tomu, aby v danou chvíli měli na pár hodin pomyslnou moc nad společností.

Foto: Markus Spiske/ Pexel

Stejně tomu je v Česku, když se protestuje na akci 30 pro Prahu? Opravdu všichni ti, kteří tam blokují například sanitky, věří? Nebo zkrátka si jdou užít jen chvíli, kdy mohou mít pozornost ostatních?

Já jsem názoru, že by měla být využita možnost věcné diskuze, nikoli takového typu aktivismu, který zavání občas jistou formou terorismu. Ekologická a klimatická témata jsou důležitá, ale agresivní formou je jejich význam spíše upozaděn. Když zastávám názor, mám možnost jej vyjádřit i jinak, než když budu někoho omezovat na svobodě, k dosažení svého pocitu zadostiučinění.

Na těchto akcích se pak zcela zbytečně dějí události, že někdo demonstranty napadne či se je ze silnice snaží odtáhnout? Můžeme to opravdu mít v tomto případě tomu dotyčnému za zlé? Začátkem tohoto týdne byl například demonstrant Just Stop Oil napaden řidičem, který havaroval se svou těhotnou přítelkyní nedaleko Gloucester Road v Londýně. Jak jinak se měl zachovat? Jak by se zachoval sám demonstrant, kdyby mu někdo udělal totéž? Tohle však lidé, kteří zejména ku svému prospěchu omezují životy jiných, nikdy nepochopí. Zejména ti, kteří své jednání schovávají za dobrou věc.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz