Hlavní obsah
Aktuální dění

Konopí legalizovat nechtějí, jsou přeci konzervativci, ale šňupání koksu v ODS tabu není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: marketavankova.cz

Fotka je padělek a možná také ne. Skandál postihl brněnskou primátorku Markétu Vaňkovou z ODS poté, co byla zachycena na fotografii s bílým neznámým práškem.

Článek

Brněnská primátorka Markéta Vaňková z ODS byla zachycena na fotografii s bílým neznámým práškem. Měla lehké problémy si rozpomenout, kde se tato fotka vzala, či zpochybnila její pravost. Nakonec však mysl pookřála a danou situaci si vybavila. Údajně měla jít pozdě večer z akce společně s náměstkem Robertem Kerndlem a náhodou potkat partu mladých lidí, se kterými se dali do řeči.

Toto je sice hezký a možná i pravdivý příběh. Ovšem nevysvětluje fakt, kde se prášek na fotografii vzal a jaká to byla přesně látka. Samozřejmě, mohlo se jednat o prací prášek nebo moučkový cukr, který se běžně v tyto noční hodiny vyskytuje na displejích mobilních telefonů. Lehce satiricky podáno.

Konzumace drog není v České republice zakázána. Zakázána je jejich distribuce. Pokud primátorka věděla, o jakou drogu se jedná a vyskytla se u jejího prodeje, neměla by takový čin minimálně nahlásit? Ministr spravedlnosti Pavel Blažek taktéž z ODS loni zamítl žádost o omilostnění konopného aktivisty, který sedí ve vězení za něco, co už dnes není ani trestný čin. Je to asi úhel pohledu a kontrast celé situace.

Drogy v politice jsou běžnou praxí, moc se o ní nemluví, ale spíše se tiše toleruje. Zajímavý fakt je, že někteří se k jejich konzumaci dokonce otevřeně hlásí, i když se jedná zejména o užívání marihuany. Tohle je taková více pirátská záležitost a smysl mi to i dává, protože sama strana usiluje dlouhodobě o legalizaci konopí a myšlenky má liberálnějšího charakteru.

Foto: MART PRODUCTION/Pexel

ODS samozřejmě za svojí členkou stojí. Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda celou situaci bagatelizuje s tím, že Brno je trochu alternativní město. Což je úsměvné, zvlášť pro rodilé Pražáky, nicméně jestli je brněnská ODS z poloviny tvořena feťáky, je to zajímavý postoj. Předseda senátního klubu ODS Zdeněk Nytra řekl, že jemu osobně by ani nevadilo, kdyby drogy brala. ODS tedy minimálně v některých otázkách opravdu za konzervativní být považována nemůže.

Nezbývá v podstatě nic jiného než doufat, že paní primátorka Vaňková v koksu zatím nemá takovou zálibu, než jaká by nevadila jejímu kolegovi Nytrovi. Je taktéž zajímavé, že existuje spousta profesí, kde se testuje na drogy a alkohol na denním pořádku, ale v politice nic takového neexistuje. Ovšem jsou to právě politici, kteří pracují s veřejnými financemi a mají bezprostřední vliv na naše životy. Ano, nezabijí nás jako zfetovaný řidič autobusu, ale legislativní moc mají. Asi bychom nechtěli potkat ani soudce a státní zástupce na drogách.

Zároveň právě ODS je jednou ze stran, jejíž značná část členů se vyhrazuje proti legalizaci konopí, či měli v úmyslu omezovat prodej CBD a následně jsou schopni komentovat tuto událost se slovy, že vlastně, jestli paní primátorka fetuje, zas takový problém to není.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz