Hlavní obsah
Názory a úvahy

Konsolidační balíček: Jste nemocní, tak budete platit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anna Shvets/Pexels

Zvýšení sazby DPH na léky, nulová daň na knihy či tichá vína. Priority české vlády, které moc ekonomů nechápe, ale přesto se o nich už několik dní jedná ve sněmovně.

Článek

Osobně vnímám konsolidační balíček problematický ve více ohledech, ale jako jeden z fatálních považuji přesunutí léků z 10 % sazby DPH do sazby 12 %. Co to pro vás znamená? Pokud jste nemocní nebo postižení, zkrátka se vám život prodraží.

V případě zvýšení DPH má toto opatření dopad na všechny léky a léčivé přípravky, což zahrnuje i ty, které jsou nezbytné pro osoby se zdravotním postižením. Tato změna však neumožňuje vrácení překročeného limitu. Navíc současný limit nezahrnuje všechny předepsané léky, ale pouze určité, obvykle nejlevnější přípravky obsahující konkrétní účinnou látku. Což znamená v praxi, že lékař vám předepíše určitou značku léku, například od společnosti Pfizer, ale v lékárně vám dají stejnou účinnou látku, nýbrž od jiné značky.

Pokud se tedy zvýší DPH na léky, kdo to zaplatí? Zdravotní pojišťovny, pacienti, nebo v poměru, který stanovuje úhradu, pacienti a pojišťovny. Pro lékárny to znamená vyšší odvod DPH za signální výkon, tedy za výdej léčivého přípravku na recept. Tato daň je shodná jako DPH za lék. Pokud se tedy zvýší DPH, i lékárny odvedou větší částku státu. Pro malé soukromé lékárny to může znamenat v podstatě otázku života a smrti. Již teď některé menší lékárny, zejména na vesnicích, bojují s provozními náklady. Pokud v případě úpadku by je neodkoupil řetězec, jako je například Benu či Dr. Max, znamená to pro místní obyvatele i několikakilometrové zajížďky do větších obcí nebo měst.

Foto: Polina Tankilevitch/ Pexel

Podražit mají také volně prodejné léky, ale také například antikoncepce, kojenecká výživa nebo volně prodejné očkovací látky. Souvisejícím problémem je skutečnost, že největší množství léků užívají obvykle lidé s nižším příjmem, jejichž sociální situace je velmi obtížná. V Česku však neexistuje žádný příspěvek nebo dávka v sociálním systému, které by nějakým způsobem kompenzovaly výdaje na nezbytné léky pro tyto jednotlivce.

Vládní koalice lhala? To víme všichni už dávno a možná teď někoho pálí ruka za ten vhozený volební lístek. To, že se nebudou zvyšovat daně, tomu snad nemohli věřit ani sami představitelé vládní koalice na začátku svého období. Já se však ptám, jak je možné, že na knihy bude daň nulová? „Vzdělaná společnost je předpokladem pro prosperitu země, která je navíc vždy odolnější také vůči dezinformacím. Nejen proto jsme považovali za důležité takto knižní průmysl podpořit,“ zdůvodnila Markéta Pekarová Adamová z TOP 09.

Foto: Eric Christian Capilador/ Pexel

V případě, že tedy nemáte na léky, můžete si jít koupit levnější knihu, což bude ovšem také s otazníkem, jelikož náklady na tisk se pro vydavatele meziročně rapidně navyšují a výsledek bude pravděpodobně spíš takový, že knihy nezdraží, ale také se nezlevní. Taktéž v nulové sazbě dlouhodobě lze, jako ve většině jiných států, koupit tiché víno. Podle odborníků neexistuje žádná bezpečná dávka alkoholu, uvádí to například vládou schválená zpráva o závislostech, ale tiché víno navzdory tomu v nulové sazbě zůstává.

Většina států Evropy postupně snižuje DPH léků nebo se snaží o jeho postupné vymizení a nechat léky zcela bez daně. Příkladné nulové daně na léky jsou země jako Lucembursko, či Švýcarsko. Sociální důvody k tomuto kroku tlačí více zemí a sníženou sazbu na léky dnes najdeme například ve Francii, či Švédsku. Česká republika oproti tomu zvolila zcela jiný směr, který má být údajně „ozdravný“. Jak moc bude ozdravný pro nemocné a postižené, kteří změnu této sazby pocítí citelně, vláda nedomýšlí. Prezident Petr Pavel nevyloučil, že by konsolidační balíček vetoval, pokud by měl vyšší dopad na nízkopříjmové skupiny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz