Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lidovci nemají rádi feťáky, ale co by neudělali pro koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MART PRODUCTION/ Pexel

Vládní koalice se potýká s neočekávanými neshodami ohledně protidrogové politiky, které vzešly ze záhadného náznaku regulace kokainu. Kulturní válka mezi liberálním a konzervativním přístupem k drogám stále žije.

Článek

Vládní koalice, jak se zdá, byla před jejím vznikem zahalena do závoje nejistoty a předpovídaly se v ní značné rozpory. Politické strany s odlišnými ideovými základy se musely spojit dohromady, a největší propast mezi nimi byla patrná mezi Piráty a lidovci. Avšak touha po úspěchu ve vládnutí a obava z návratu bývalého premiéra Babiše dokázaly tyto rozdíly na chvíli potlačit do pozadí.

Přesto se stává, že občas vyleze na povrch neočekávaný spor, zejména když se dotýká otázek, které zasahují do liberálního nebo konzervativního jádra stran. Nedávno se tak stalo v okamžiku, kdy se lidovečtí politici odhodlali k pronesení silných slov ohledně údajného nedostatečného plnění vládního koordinátora protidrogové politiky, Jindřicha Vobořila. V rozhovoru totiž Vobořil naznačil, že by mohlo dojít ke zmírnění restrikcí u lehkých drog na základě požadavků Pirátů, a dokonce zavádění regulace pro kokain, což je společensky brána tvrdší droga.

Tato otázka se stala velmi aktuální, zejména když se objevily fotografie, na kterých bylo vidět primátorku Brna, Markétu Vaňkovou, v situacích, které naznačovaly zájem o u tuto bílou krystalickou látku. Kritici vytáhli narážku, že lidovci de facto legalizovali kokain tím, že nevyžadovali její rezignaci. I když to může znít jako satira, některá témata mají symbolický význam a stávají se součástí kulturního boje.

Foto: Maurício Eugênio/ Pexel

Navzdory tomu, že koordinátor nepřišel s konkrétním návrhem a premiér Fiala rychle ujistil, že taková opatření nejsou na stole, politické strany se postavily na opačné strany barikády. Odpůrci liberálního přístupu zdůrazňují varování o možném nárůstu užívání drog a nákladech na léčbu, zatímco jiní argumentují, že regulace by mohla být efektivnější než prohibice.

V případě marihuany, kterou Piráti podporují, existuje přesvědčení, že její potenciální škodlivost je srovnatelná s alkoholem a lepší způsob boje proti závislosti, by mohl spočívat ve striktní regulaci, jak to již funguje v některých evropských zemích, ale i Kanadě či několika státech USA. Oponenti tvrdí, že země, které legalizovaly marihuanu, zaznamenaly nárůst jejího užívání, zejména mezi mladými lidmi. Existuje také obava, že legalizace lehkých drog by mohla vést k užívání těžších drog, ale to je argument, který lze aplikovat i na legální látky, jako je alkohol a nikotin.

V současné diskusi existují různé názory na legalizaci a regulaci drog. Tato kontroverze pravděpodobně brzy poleví, ale měla by nás poučit o důležitosti přinášení konkrétních argumentů do veřejné debaty, a to i v případě kulturních otázek. Nakonec rozhodne v demokracii většina, jak to bývá obvyklé. Ovšem to, jak lidovci opovrhují legalizací jakýchkoli drog je vidět, že více než zásady, je pro ně přednější politický pragmatismus.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz