Hlavní obsah
Názory a úvahy

Němci v morální pasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/ Pexel

Hamás je podporován Katarem, což má také vliv na Německo, které přechází na katarský plyn po krizi na Ukrajině a snahách dekarbonizaci země.

Článek

Před sedmnácti lety si obyvatelé Gazy v řádných volbách svobodně zvolili Hamás. Za své rozhodnutí nesou odpovědnost. V důsledku toho Evropa, a zejména Evropská unie, nemá morální povinnost převádět do Gazy ročně přibližně 1 miliardu dolarů, údajně na humanitární a rozvojovou pomoc, jak to od té doby činí.

Je zřejmé, že Hamás byl k účasti ve volbách v Gaze v roce 2006 donucen Katarem, který jej od té doby bohatě sponzoruje. Hamás, jako vítěz v parlamentních volbách, získal kontrolu nad vládou v Pásmu Gazy, zatímco Fatah a Mahmúd Abbás si udrželi kontrolu nad Západním břehem Jordánu. Německo loni vyjednalo patnáctiletou dohodu o dodávkách zkapalněného plynu právě z Kataru. Kde plyn brali předtím? Přeci v Rusku. Ačkoli je tohle silně nadhodnoceno, tak Němci v podstatě ze sponzorství Putina přešli na sponzorství Kataru a nepřímo tedy Hamásu.

Německo bylo závislé na dovozu ruského zemního plynu prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1. Tento plynovod byl klíčovým zdrojem zemního plynu pro Německo a pomáhal zajišťovat energetickou bezpečnost země, která se v rámci své energetické politiky rozhodla postupně zcela vyřazovat uhelnou energii. Otevření Nord Stream 2 bylo plánováno a mělo omezit dodávky z Ruska, ale v reakci na válečnou situaci na Ukrajině se jeho otevření neuskutečnilo.

Foto: Manny/ Pexel

Německo investovalo do solární a větrné energie a snažilo se zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na celkové energetické výrobě. To zahrnovalo podporu instalace solárních panelů na střechách budov a větrných elektráren. Německo se pro přechod na tento způsob energetické výroby snažilo pomocí dotací motivovat i soukromý sektor a domácnosti. Postupně však zjišťuje, a to se potvrdilo hlavně v reakci na válku na Ukrajině, že bez plynu se neobejde a někde jej brát musí. Od Ruska nemůže, takže na scénu přišel Katar, zdroje v severním a baltském moři jsou pro Němce nedostatečné.

Qatar Energy začne do Německa dodávat plyn od roku 2026 s tím, že ročně by se mělo jednat přibližně o 2 miliony tun. Katar má po Rusku a Íránu třetí největší zásoby plynu na světě. Katar byl jedním z několika států na Blízkém východě, který poskytuje politickou a finanční podporu Hamásu. Zajímavé je, že Katar svoji podporu radikální organizaci vysvětluje stejně jako Evropská unie svoji podporu Palestině. Humanitární pomoc a snaha o politickou stabilitu v regionu. O tom, jestli peníze šly na humanitární pomoc můžeme vést diskuse po tom, co se udělá revize darů a příspěvků. O tom, jestli peníze pomohly podpořit politickou stabilitu můžeme říct jedno – podpořili genocidu a terorismus.

Uvědomují si tohle Němci? Svojí zelenou politikou se nakonec dostali do morální pasti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz