Hlavní obsah
Lidé a společnost

Německá pravice se kamarádí s Ruskem aneb nečekané přátelství na pozadí války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ingo Joseph/Pexels

Německá krajně pravicová strana AfD získává v posledních měsících rostoucí podporu voličů. Uniklé korespondence odhalují, že AfD je sponzorována z peněz z Ruska a mimo jiné plánuje žalovat německou vládu za posílání zbraní na pomoc Ukrajině.

Článek

Německá krajně pravicová strana AfD, která v posledních měsících sílí v podpoře voličů, je sponzorovaná z peněz Kremlu. Je to vtip? Kéž by! Pravost těchto informací dokládají uniklé korespondence německého poslance za AfD Vladimira Sergijenka. Peníze mimo jiné měli jít i na podporu žaloby proti posílání německých zbraní na pomoc Ukrajině.

AfD je problém, těší se hlavně díky zpackané migrační politice nebývalé oblibě, a Němci ji často podporují, jelikož země, ve které žijí, jim zkrátka nepřijde bezpečná pod náporem migrantů z Blízkého východu. V nejnovějších průzkumech raketově vzrostla její obliba a straníci si v budoucích volbách myslí dokonce na kancléřské křeslo. Jeden z jejich plánů je například opustit NATO či silně omezit dodávky zbraní na Ukrajinu.

Sergijenko udržuje trvale vztahy s Ruskem, žije sice v Berlíně, ale pravidelně je zván na ruské propagandistické kanály, kde se aktivně věnuje německým tématům. V Rusku ho tamní média prezentují jako německého politologa, který šíří nejrůznější dezinformace, jako jsou plány na zabití ukrajinského prezidenta Zelenského či dodávky tanků pro Ukrajinu, které obsahují nacistické kódy. Je tedy jasná spojka mezi německou vládou a Kremlem, kterou však Němci spíše podceňují, a hrozbě dosud nevěnovali dostatečnou pozornost.

AfD nikdy oficiální vztahy s Ruskem nepotvrdila, ale uniklá korespondence jen potvrzuje, že se nejedná o domněnky, nýbrž trpký fakt. Ovšem nikdo nemůže být zas tak překvapený. Například spolupředseda Alexander Gauland prohlásil, že je hrdý na německé vojáky, kteří bojovali ve druhé světové válce, patrně už zapomněl na miliony mrtvých a genocidu na Židech.

Sergijenko vyjednal první ochranu a podporu toho, že na německou vládu uvalí AfD žalobu. Ta obsahuje mnoho bodů, které musí být dodrženy, aby se dodávky zbraní a vojenského vybavení zpomalily. V uniklé korespondenci dokonce přesně Sergijenko popisuje, jak má jeho pobočník postupovat a co všechno potřebuje pro realizaci těchto plánů. I když žaloba nakonec pravděpodobně neuspěje, dojde tak ke zdržení dodání tanků minimálně o měsíc a více.

Záminkou pro podání žaloby bylo, že dodávky zbraní nebyly odsouhlaseny Spolkovým sněmem. To je však krok, který ovšem německý zákon nevyžaduje. Žaloba sice právě díky tomuto faktu bude pravděpodobně zamítnuta, ale její záměr v podstatě nikdy ani neměl vzejít v realizaci a funguje jako pozdržovací akt.

Foto: Ingo Joseph/ Pexel

Sám Sergijenko byl několikrát odchycen s větším obnosem peněz, které se pokoušel dostat za hranice. Byl již dříve vyšetřován úřadem pro podporu organizovaného zločinu a korupce. Odhalily se jeho vazby na Kreml a aktivní lobbing mezi německými politiky. Příběh, který provází Sergijenka při získání německého občanství, je taktéž při nejmenším pozoruhodný. Sergijenko se narodil v ukrajinském Lvově a o německé občanství si zažádal z důvodu, že se na Ukrajině cítí být pronásledován právě Kremlem. Zároveň od roku 2022 vlastní taktéž pas ruský, což je velmi zajímavý počin, aby si někdo, kdo je tou samou zemí údajně pronásledován, zažádal o tamní pas. Aneb zde asi platí přísloví: „Přátele si držte blízko, nepřátele ještě blíž.“

Nemůžeme však házet vinu jen na jednoho člena AfD. Je strana, která má takových straníků více. Markus Frohnmaier, muž, který se pohybuje dlouhodobě na území Krymu, v Doněckých republikách, ale byl vidět po vypuknutí války na Ukrajině, například i v Moskvě. To by náhoda byla? AfD je stranou silně kontroverzní a nesmíme zapomínat, že z našich politiků s ní sympatizuje například i Tomio Okamura či bývalý prezident Václav Klaus. Vypovídá to něco? Minimálně to, že je vhodné se držet na pozoru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz