Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nizozemci mají nejlepší důchodový systém na světě, Češi jsou v průměru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

Nizozemsko se stalo světovým lídrem v oblasti penzí, prokazuje to studie poradenské společnosti Mercer. Otatní země včetně Česka čelí výzvám spojeným s rostoucím veřejným dluhem a stárnutím populace.

Článek

Nizozemsko se může pochlubit nejlepším důchodovým systémem na světě. Vyplývá to z letošního žebříčku, který dnes zveřejnila poradenská společnost Mercer, jež od roku 2009 každoročně sestavuje ukazatel kvality penzijních systémů ve vybraných zemích. V letošní studii hodnotí 47 zemí, což je dosud nejvíce, a data jsou podrobena více detailní a přesnější analýze. Island, který se v loňském roce umístil na prvním místě, má v tomto žebříčku druhý nejlepší penzijní systém, na třetím místě je Dánsko. Tyto tři země jsou spolu s Izraelem jediné, které nadále získávají nejvyšší hodnocení, tedy jedničku. Obecně severské země, jako je Island, či Dánsko, lze považovat jako jedny z nejlepších sociálních systémů na světě.

Nizozemsko v současné době svůj penzijní systém přepracovává a posouvá jej z kolektivistického na více individuální základ. Společnost Mercer se naopak domnívá, že i po změně bude nizozemský systém dosahovat velmi solidních výsledků, které budou podpořeny silnou kapitálovou základnou a zcela přiměřenou a užitečnou regulací.

Foto: Huy Phan/ Pexel

Podle společnosti Mercer jsou penzijní systémy ve většině zemí světa pod nebývalým tlakem v důsledku souběhu mnoha nepříznivých okolností, včetně stárnutí populace, rostoucího veřejného dluhu a relativně vysoké inflace. Právě tohle jsou faktory, které velmi negativně ovlivňují tlak na změnu důchodového systému v České republice.

Podle společnosti Mercer konvergence nepříznivých podmínek více než kdy jindy zdůrazňuje, že jednotlivci jednotlivých zemí se musí začít starat ve stáří sami o sebe a nemohou se spoléhat na veřejné důchodové systémy, státní penzijní systémy a sociální zabezpečení obecně. Problémem Česka je zejména fakt, že vláda nedostatečně v minulosti motivovala a občanům málo vysvětlovala nutnost vstupu do třetího pilíře důchodového systému. Pak si historicky neseme také špatnou zkušenost s pokusem o funkční druhý pilíř.

Česká republika na seznamu posuzovaných zemí chybí. Podle studie Vysoké školy ekonomické z roku 2013 však pravděpodobně dosáhne průměrných výsledků. Podle této studie by český důchodový systém v roce 2013 obdržel od společnosti Mercer skóre 64,5. Toto tehdy vysoké skóre stačilo na to, aby se v roce 2013 Česko zařadilo mezi Spojené království a Chile. V letošním žebříčku by takové skóre stačilo na 20. místo, čímž by se Česká republika dostala mírně nad průměr. Průměrné skóre 47 hodnocených zemí nebo důchodových systémů letos činí 63,1 bodu.

Globální penzijní index Mercer CFA Institute hodnotí penzijní systémy jednotlivých zemí na základě tří klíčových kritérií. Důležitými hledisky jsou přiměřenost, udržitelnost a integrita. První kritérium přiměřenosti hodnotí štědrost důchodového systému, konkrétně náhradový poměr neboli výši důchodů v poměru k průměrné mzdě. Druhé kritérium udržitelnosti pak hodnotí, do jaké míry je důchodový systém finančně udržitelný, zejména s ohledem na stárnutí populace, výši veřejných výdajů na důchody a celkový, obvykle rostoucí, veřejný dluh a konečně na v současnosti znatelně vyšší inflaci. Třetí kritérium integrity, hodnotí důvěryhodnost důchodového systému jako celku v očích relevantní veřejnosti, přičemž se zaměřuje na důvěryhodnost soukromých podniků zapojených do důchodového systému, jako jsou soukromé penzijní fondy.

Tato studie je z ekonomického pohledu velmi zajímavá pro pochopení funkce a nutnosti upravit český důchodový systém, zejména v komparaci s ostatními zeměmi, které mají důchodovou reformu úspěšně dokončenou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz