Hlavní obsah
Názory a úvahy

Petr Pavel zaváhal a to se v politice nedělá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NATO/ Flickr

Prezident Petr Pavel vzbudil kontroverzi svým nejednoznačným postojem k novému opatření týkajícímu se předčasného důchodu. Zpočátku odmítl novelu, ale následně ji podepsal, což vyvolalo otázky ohledně jeho konzistence a politického rozhodování.

Článek

Výhrady vůči novému opatření jsou pochopitelné, protože Pavlovi se nelíbí, že tímto krokem dochází ke změně podmínek pro žádost o předčasný důchod. Nyní to bude možné udělat až tři roky před původním termínem pro získání penze. Existují také obavy ohledně nedostatečné úspory v případě mimořádné valorizace, i když v současnosti není žádný takový scénář očekáván. Je zřejmé, že novela potřebuje určité úpravy, přesto se tento krok zdá minimálně jako komunikačně podivný.

Nicméně, pokud prezident jednoho dne odmítne novelu a následující den ji podepíše, to vyvolává otázky ohledně jeho konzistence a náhlého obratu v názoru. Prezidentova rozhodnutí nesmí působit jako impulzivní změna, nesmí se zdát, že jeho postoje závisí na aktuálním rozpoložení. Právě rozvaha a řád byla jedna z věcí, díky, kterým se Petr Pavel stal prezidentem a lidé od něj očekávali zachování klidné hlavy a rozmýšlivost.

Foto: Pixabay/ Pexel

Možná Petr Pavel chtěl vyjádřit své výhrady k novele, aniž by chtěl napadnout vládu. Avšak takovýto postup nakonec nikomu neprospěl. Vláda byla zklamána, protože očekávala, že prezident novou legislativu podepíše tak, aby mohla vstoupit v platnost od září. Opozice se také necítila uspokojena, když prezident o den později změnil své stanovisko. Prezident tímto způsobem oslabil pouze sám sebe a působil jako nejistá osoba, která nemá jasno ve svých záměrech. Dokonce i v situaci, kdy by mohl použít svou pozici k tomu, aby poukázal na chyby vlády. Právě veto novely a sdělení výhrad by mohlo legislativě pomoci předmět novely zdokonalit a všechny strany by si z dané situace mohly odnést něco pozitivního.

Petr Pavel má za sebou úspěšnou kariéru v armádě, kde prokázal svou schopnost rozhodovat a nést zodpovědnost. Avšak v politice tuto rozhodnost neprojevuje, přestože rizika jsou zde mnohem menší. Pokud se chtěl vyhnout tomu, aby návrh zákonu byl vrácen do Sněmovny kvůli obstrukcím opozice, mohl prostě zákon nepodepsat, stejně jako to dělal Václav Klaus v minulosti ve sporných případech, jako byly církevní restituce, registrované partnerství nebo důchodové reformy. Toto rozhodnutí by bylo kontroverzní, ale stále lepší než náhlé změny názoru.

Otázka se také klade, zda je to projev nedostatku politické zkušenosti nebo zda prezident nemá dostatečně kvalifikované poradce. Je to něco na co před volbami ukazovali Pavlovi soupeři o prezidentský post, že zkrátka politika armáda není a takový styl chování jeho postavení nepomůže. Uvidíme, zda hrad dokáže tyto komunikační šumy eliminovat, aby se právě tyto omyly do budoucna prezidentovi nestávaly. Poškodil by tak pouze jen své jméno a zklamal očekávání voličů, kteří od něj čekali na Hradě po dlouhých letech obývání kontroverzním Milošem Zemanem změnu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz