Hlavní obsah
Aktuální dění

Polovina Slováků Ukrajincům nepomůže, aktivně je děsí vlastenec Fico

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Patrik Velich/ Pexel

Podle průzkumu agentury AKO pro televizi Joj vyplývá, že více než 37 procent Slováků vyjadřuje přesvědčení, že příští vláda by neměla pokračovat ve vojenské pomoci Ukrajině. Ficova kampaň jede před volbami naplno a daří se.

Článek

51,5 procenta Slováků by nepokračovalo ve vojenské pomoci Ukrajincům, vyplývá to z průzkumu agentury AKO pro televizi Joj. Více než 37 procent Slováků vyjádřilo přesvědčení, že příští vláda by určitě neměla pokračovat ve vojenské pomoci, zatímco 14,2 procenta uvedlo, že by asi neměla pokračovat.

Kdo jsou ti, kteří nepodporují vojenskou pomoc, a co to říká o současnosti Slovenska? Až 92 procent voličů hnutí Republika a 89 procent voličů strany Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica odmítá vojenskou pomoc Ukrajině. Podle průzkumu se jedná zejména o občany s nižším stupněm vzdělání a vyšším věkem. Tito voliči vidí v Ficovi vůdce a spasitele. Někteří z nich se netají ani tím, že jim historicky nevadil Slovenský fašistický stát, a jsou zastánci vlády pevné ruky.

Foto: Dylan/ Pexel

Důležité je si uvědomit, že Směr-sociální demokracie pod vedením Roberta Fica pravděpodobně vyhraje podzimní parlamentní volby. Podle červencového průzkumu agentury Ipsos by Směr volilo 19,4 procenta Slováků. Fico rovněž avizuje, že pokud vyhraje volby, nepodpoří vstup Ukrajiny do NATO. Argumentuje tím, že její vstup do Aliance by pro Slovensko představoval bezprostřední bezpečnostní hrozbu.

Nemělo by to být naopak? Slovensko s Ukrajinou bezprostředně sousedí, a doslova řečeno, nepřítel je skoro před branami. Právě vstup Ukrajiny do NATO by měl zabránit tomu, aby se válečný konflikt opakoval. Rovněž dlouhodobě kritizuje darování vojenské techniky Ukrajině, které podle něj vystavuje Slovensko nebezpečí a snižuje ochranu. Poslání stíhaček MiG-29 na Ukrajinu pravděpodobně nese těžké následky i nyní.

V případě, že by se Ukrajina neměla čím bránit, co by se tedy mělo stát? Podle voličů Fica je ideální stav asi takový, že se Ukrajina vzdá, zastaví se pomoc, Rusko ji přivlastní a za branami by měl být nějaký ekvivalent Sovětského svazu, který by je však nemohl napadnout, jelikož by byli dostatečně připraveni díky ušetřené munici a výbavě, která neputovala Ukrajincům. Fico se rovněž nachází na ukrajinském seznamu veřejných osob šířících ruskou propagandu, vedle francouzské pravicové ikony Marine Le Pen.

Foto: Markus Spiske/ Pexel

Fico postavil kampaň na válce, na tom, že má v plánu ochraňovat Slováky před všemi útrapami světa. V podstatě funguje na tom, že současná vláda a prezidentka Čaputová se snaží zatáhnout Slovensko do války, a to i díky vojenské pomoci. Patrně na daném území probíhá nějaká neviditelná transformace a Slováci se cítí být zatahováni do válečného konfliktu, i když stojí stále na jednom místě. Podle Fica na současném stavu mají podíl i Spojené státy americké.

Naopak mladí lidé ve věku mezi 18 a 33 lety, nejčastěji s vysokoškolským vzděláním, jsou největšími podporovateli zachování pomoci Ukrajině. Na Slovensku se však tento názor dlouhodobě setkává převážně s nepochopením. Argumenty jsou podporovány faktem, že se jedná o generaci, která nezažila socialismus a neprošla ani povinnou vojenskou službou. Je to generace, která čeká na prozápadní Slovensko, ale vývoj se vydává spíše směrem na východ. Nakonec to budou možná oni mladí a vzdělaní Slováci, kteří svůj Západ budou hledat za hranicemi Slovenska, a nastane doba temna.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz