Hlavní obsah
Názory a úvahy

Poslední generace, klimatický radikalismus, nebo boj za lepší zítřky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tima Miroshnichenko/ Pexel

Nedávno hnutí Poslední generace upoutalo pozornost tím, že potřísnilo v Berlíně historickou Braniborskou bránu červenou barvou. Tato akce vyvolala diskuzi o legitimnosti a dopadech klimatických protestů na společnost a politickou agendu.

Článek

Čteme o těchto událostech čím dál častěji. Klimatičtí extremisté blokují silnice, dálnice, veřejná prostranství a znesnadňují tak běžným občanům život. Hnutí Poslední generace upozorňuje na změny klimatu způsobem velmi svérázným. Zatímco v minulosti podobné akce probíhaly několikrát do roka a spíše nárazově, v současné době blokády a protesty probíhají v řádu týdnů, někdy dokonce i dní.

Aktivisté se dnes ráno střetli s řidiči a policií v Berlíně, kde blokovali několik vytížených dopravních spojek a přilepili se k silnici. Několik řidičů se rozhodlo situaci vyřešit po svém a snažili se je z vozovky odstranit, což následně zatrhla policie.

Kdo je oprávněný cítit se jako oběť? Ti, kdo se bojí o svoji budoucnost kvůli změnám klimatu? Ti, kdo se bojí, že přijdou pozdě do práce a vyhodí je, protože jim někdo leží pod autem a odmítá odejít? Záchranné složky, které nemohou vykonávat svou práci správně, protože jim někdo blokuje průjezd?

Foto: Alena Koval/ Pexel

Změna klimatu je něco, na co by se mělo upozorňovat, ale na diplomatické úrovni. Extremismus netolerujeme v jiných podobách, proč bychom ho měli tolerovat v ekologicko-klimatické verzi? V Německu radikálové z Poslední generace potřísnili včera červenou barvou Braniborskou bránu, údajně tak upozornili na to, že se německá vláda věnuje klimatu málo. Tím, že se zničí významná historická památka, zapříčiní, že by se vláda měla věnovat těmto tématům více? Tento krok je obyčejné výtržnictví, nikoli legitimní a podložený protest a vyjádření názoru.

Z mého pohledu právě akce tohoto typu ještě více odvrací pozornost od těchto politických témat a občany odrazují. Jak je možné řešit otázku klimatu, když například město Berlín bude vynakládat prostředky na to, aby odstranilo barvu z Braniborské brány? Místo toho tyto peníze mohlo použít na výsadbu nových stromů ve městě nebo na jiný environmentální projekt. Stejně tak veškeré náklady spojené s přípravou na tyto klimatické protesty a následným řešením škod by mohly být lépe využity. Tohle klimatičtí extremisté často nevidí, často používají otřepané fráze a pouze poškozují veřejné zájmy. O tom, že podobné akce zatěžují veřejný rozpočet se dále nemluví.

Foto: Lucas Prado/ Pexel

Blokády silnic šíří pouze nenávist a zaměstnávají pracovníky magistrátů, kteří místo své obvyklé agendy řeší, jestli 30 pro Prahu vykáží na chodník nebo jak jejich počínání ovlivní veřejný život. Právo shromažďovat se a vyjádřit svůj názor by se nikomu nemělo brát, ale za předpokladu, že tímto jednáním neomezuje ostatní občany, což při blokádě křižovatek a silnic bezesporu probíhá.

Nebylo by od věci vyhradit místa, která by byla určená pro tento typ protestu. Osobně nevidím vnitřní motivaci těchto hnutí k tomu, aby něco změnily. Jedná se o extremisty, kteří se pouze vzpírají společenským normám pod rouškou boje za dobrý cíl. Pokud má někdo opravdu zájem o ekologii a environmentální témata, může se věnovat dobrovolničení nebo založit hnutí a skupinu, která bude aktivně lobbovat za změnu v politice.

V tom vidím obrovský rozdíl. Když někdo založí skupinu a prosazuje klimatické zájmy v politice, jedná se zcela legitimně. Stejně tak, pokud založí skupinu, která se aktivně podílí na místním rozvoji v environmentálních otázkách. Ovšem v tom, že se někdo přilepí k silnici nebo zničí část památky, vidím pouze čistou formu klimatického extremismu, který je z nějakého důvodu stále ve společnosti tolerován a legislativně neupraven.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz