Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pošta spěje ke konci účelnou sebelikvidací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Liza Summer/ Pexel

Plán České pošty na uzavírání poboček a prodej nemovitostí vzbuzuje otázky ohledně strategie a účelů. Současně se vznáší otázka, zda za celým tímto procesem nestojí skryté zájmy a zda není plánovaná transformace pošty spíše směrem k privatizaci.

Článek

Skoro každý si uvědomoval, že uzavírání poboček České pošty pravděpodobně zahrne i prodej nemovitostí. Pošta dokonce u některých budov prodej předem avizovala. Překvapením však bylo, že nebyly nabízeny pouze budovy, ve kterých pošta ukončila své pobočky, a tudíž je již nepotřebuje, nýbrž i ty, které stále aktivně využívá.

V dlouhodobém plánu je prodej budovy na adrese Na strži, což má paradoxně sloužit jako náhrada za jiné pobočky na Praze 4, jež byly nedávno zrušeny. Tato přemíra dimenzí současné budovy by byla prodána, a Pošta by si v ní následně pronajala prostory, jež využívá. Ekonomicky to vypadá výhodně – budova má být prodána na online aukci za cca 380 milionů a nájemné by mělo dosáhnout zhruba šesti a půl milionů ročně. Nicméně tu zůstává několik nezodpovězených otázek, například jak dlouho bude Pošta ochotna tuto částku platit. Zvlášť slovo ochotna by mohlo být za pár let zaměněno za schopna.

Foto: Heiner/ Pexel

Tato nemovitost se nachází v jedné z nejvýnosnějších lokalit hlavního města, na Pankráci, kde brzy dojde ke křížení dvou linek metra – linky C s nově budovanou linkou D. V této oblasti ceny nemovitostí nejspíše nepoklesnou, a nový majitel bude chtít budovu zhodnotit. Takový krok tedy může působit rozumně, i když se tím ztratí výhody budovy s bezbariérovým přístupem a prostornou halou, která je schopna zvládnout velký nával zákazníků. Tato budova byla původně postavena za účelem pošty během normalizace a obsahuje i nájezdovou rampu a garáže.

Samozřejmě, Pošta nemusí zůstávat na tak exponovaném místě, i když pro uživatele je dobrá dopravní dostupnost atraktivní. Nicméně je důležité si uvědomit, že ta zdánlivě pěkná částka na papíře by mohla nestačit na výstavbu nové centrální pošty, i kdyby byla menší než ta současná. Mnoho organizací také ví, že být v pronájmu může být občas bolestivé a finančně nákladné.

Snaží se rychle prodat budovu, což působí podezřele, stejně jako celkový plán záchranných opatření, který odhaluje špatný řídicí přístup. Nemohu si pomoci, ale silně mi to celé připomíná Perestrojku, která spíše přispěla k likvidaci Sovětského svazu než k jeho záchraně. Česká pošta nedokáže splnit ani volnější termíny doručení zásilek, které si sama stanovila bez ohledu na uživatelské potřeby. Kolaps doručování zásilek v Jihočeském kraji v červenci ukázal, že vedení podniku nepočítalo s krizovými scénáři, když pobočky rušili. Lidé čekali měsíc na dopisy, důchody a sociální dávky. Tato situace by měla vést ke změně vedení, okamžité revizi činnosti a zastavení nevratných opatření.

Foto: Polina Tankilevitch/ Pexel

Celý plán transformace vypadá jako snaha o úspory za jakoukoliv cenu. Při zrušení poboček se plýtvalo miliony, zavíraly se dokonce i pobočky s bezbariérovým přístupem nebo modernizacemi, pro což Pošta nenašla vysvětlení. Ministr vnitra Vít Rakušan se však tvrdohlavě držel svého stanoviska, že bude zrušeno 300 poboček a končí to, což sám patrně už při vyřknutí této věty musel vědět, že je lež.

Nyní nastává otázka, co je za tím. Je to neschopnost a nedostatečná zkušenost? Nebo jde o projev ideologického zaslepení směřujícího k pravicové politice, ve kterém se bude prosazovat privatizace v duchu thatcherovského stylu?

Celý plán restrukturalizace pošty vyvolává oprávněná podezření, zda se v pozadí neskrývají určité zájmy. Rychlý prodej budovy Na Strži vyvolává pochybnosti, zda to někomu nepomáhá. Získat pozemek v tak strategické lokalitě, kde je stále poptávka po kancelářských prostorech, by bylo výhodné pro mnoho developerských společností. V této oblasti už není mnoho vhodných pozemků pro novou výstavbu. Navíc, jak už bylo zmíněno, právě Pankrác bude v budoucnu ještě více strategickým dopravním uzlem.

Podivný je i záměr rozdělit poštu na ztrátovou část poskytující základní služby a na akciovou společnost, která by zajišťovala logistické a balíkové služby. To by mělo zajistit, že pošta jako celek nebude ztrátová. Kdo se však stane akcionářem? Stát? A není toto krok směrem k budoucí privatizaci této části, která by přinesla státní kase pouze jednorázový zisk? V oblasti balíkových služeb je konkurence, avšak ne každý konkurent disponuje takovým množstvím poboček jako Česká pošta. Právě pobočky z celé této transformační akce dělají zajímavou příležitost a lehké podezření, že by v celé kauze mohl nakonec zasáhnout a mít poslední slovo lobbista.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz