Hlavní obsah
Aktuální dění

Premiér Fiala, samochvála se nevyplácí, zvlášť když jde o čísla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karolina Grabowska/ Pexel

Obviňoval expremiéra Andreje Babiše, ale sám má výsledky ještě otřesnější. O kom je řeč? O premiérovi Fialovi, který krotí inflaci, sám se za to pochválí, ale hmatatelný důkaz nemá.

Článek

Byl to právě premiér Fiala, kdo obvinil svého předchůdce Andreje Babiše ve chvíli, kdy ceny meziročně rostly tříprocentním tempem. To byla inflace září roku 2021. Tříprocentní inflace byla Babišova drahota, rok a půl dvouciferné inflace je tedy pro vládu přesně co?

Červencová 9,7 procentní inflace opravdu není výsledek úmorného snažení naší vlády, nýbrž pouze výsledek chování evropské burzy cen energií, poklesem cen ropy a samozřejmě statistickým srovnáním s meziroční vysokou základnou. Nikdy žádný politik nemůže sám ovlivnit takový makroekonomický ukazatel, to zkrátka možné není. Míra inflace neklesla rovněž ani díky poklesu cen zboží a služeb.

Ke snížení cen energií vláda přistoupila minulý rok tím, že pro letošní rok zastropovala domácnostem cenu silové elektřiny na 6000 Kč za megawatthodinu (MWh) s DPH. U plynu strop nastavila na 3000 Kč/MWh s DPH. Ceny energií na evropských velkoobchodních trzích se ale letos nezávisle na krocích kabinetu stabilizovaly a už několik měsíců se nacházejí hluboko pod úrovní vládního stropu. V tuto chvíli je tedy cenový strop zbytečný.

Foto: Karolina Grabowska/ Pexel

Ani tlak na dodavatelské řetězce výsledek, který by byl prokazatelný číselnými fakty, nepřinesl nic. Kontroly čerpacích stanic žádné protiprávní jednání neodhalily a bez hmatatelného výsledku dopadla i šetření u potravin.

Schodek 295 miliard rovněž není nic chvályhodného, a už jen to, jaké obrovské množství peněz dává vláda do ekonomiky, působí zcela proinflačně. Tím, že vláda rve do ekonomiky další miliardy na dluh, inflaci do budoucna jedině prodlouží. Faktem zůstává, že inflace 9,7 procenta je sice méně než minulý rok, ale stále je to o polovinu více oproti evropskému průměru.

Po zveřejnění nových dat ve čtvrtek Fiala řekl, že vláda bude nadále bojovat proti inflaci. Podle něj se dosud podílela na jejím snižování prostřednictvím tří klíčových opatření: snížením cen energií, vyvíjením tlaku na dodavatelské řetězce s cílem snižovat ceny a prováděním vládních úspor, které mají přispět k vyrovnání veřejných rozpočtů a jejich ozdravení.

Takto to tedy úplně nebylo a zvláště se podivuji, že tohle někdo z ekonomických expertů koalice SPOLU premiérovi říkat nezakázal, protože v případě snížení cen energií a vyvíjení tlaku na dodavatelské řetězce opravdu inflaci ani jeden člen vlády nesnížil, stejně tak ceny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz