Hlavní obsah
Názory a úvahy

Prigožin je mimo hru, co bude dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Izvor fotografije/ Pexel

Tato událost přináší do popředí debaty otázku o tvrdých metodách, které jsou v Rusku používány k potlačení vzpour a neposlušnosti. Prigožin, ať už se s ním stalo cokoli, má zkrátka problém.

Článek

Prigožin, který měl pevnou kontrolu nad Rostovem na Donu, nečekaně zahodil svůj původní záměr postupovat směrem k Moskvě. Tímto nečekaným krokem dosáhl zastavení trestního stíhání a byla mu umožněna cesta do Běloruska. Všude kolem celého průběhu tohoto tažení a vzpoury jsou dosud záhadné otázky. Ačkoliv nyní můžeme na jednu z nich mít odpověď - v Rusku se za neposlušnost platí tvrdě.

Tato událost vyvolala značný překvapení, neboť ruský prezident Vladimir Putin má pověst nemilosrdného k vzbouřencům. Po nedávném summitu afrických zemí v Petrohradu bylo jasné, že Prigožinovi a jeho společníkům byla udělena amnestie. Vzhledem k tomu, že Rusko využívá své žoldnéře pro prosazování svých zájmů v Africe, zdá se, že byla uzavřena dohoda, kde výhody amnestie převažují nad potenciálním trestem. Prigožin na okraji tohoto summitu přátelsky interagoval s jedním z představitelů Středoafrické republiky a zasadil se také o jednání s delegacemi z Mali a Nigeru. Tyto země jsou strategicky důležité pro wagnerovce, kteří v nich operují a podporují tamější vlády s cílem udržet si svou moc. Wagnerova skupina v této oblasti funguje prakticky jako soukromá armáda, která má napomoci stabilizaci situace v oblasti Sahelu, jež je dlouhodobě problematická.

Dříve existovaly dvě zásadní perspektivy pro budoucnost Ruska. Buď bude Prigožin za rok mrtvý, nebo už nebude Putin sedět v Kremlu. Prezident se musí držet pevně, aby předešel budoucím vzpourám a aby jasně demonstroval svoji kontrolu nad zemí. Nikdo nesmí mít iluzi, že by mohl vzpírat bez následků.

Wagnerova skupina oznámila na platformě Telegram, že letoun byl sestřelen, i když situace nemusí být tak zřejmá. Prigožinova osobní ochranka letadlo detailně monitorovala a prověřovala. Mohlo se jednat o bombu. Embraer je relativně malý tryskáč, na nějž by pro výbuch nemuselo být zapotřebí velké množství trhaviny.

I když je v Rusku častý nedbalý přístup, který se často liší od standardů, Prigožin není někdo, kdo by tento nedostatek dovolil u svého letounu. Pravděpodobnost, že by měl letoun technickou závadu a nebyl pečlivě prověřen a udržován v dobrém stavu, je poměrně malá v porovnání s možností úmyslného zásahu.

Foto: Алесь Усцінаў/ Pexel

Nesmíme také opomenout fakt, že Prigožin byl zachycen v tomto týdnu na videu, kde údajně mluvil z Afriky. Možná, že video je starší nebo pochází z jiného místa. Nicméně s největší pravděpodobností se mezitím mohl vrátit a ve středu cestovat z Moskvy do Petrohradu. A i kdyby Prigožin nepatřil mezi oběti, nyní ví, že se nachází v ohrožení. Otázkou je, kdy bude Kreml schopen ho dohnat a zajistit spravedlnost.

Sestřelení letadla wagnerovské skupiny poukazuje na skutečnost, že Rusko využívá metodologie podobné mafiánským praktikám. Někdo je otráven, lidé mizí, letadla padají. Co se týče Prigožina, který se vyhnul dlouhému trestu a často komunikoval ve vězeňském slangu, jde o symbolický konec a pokání ze strany Kremlu. I když by v jakékoli jiné zemi byl za svou vzpouru stíhán, neměla by probíhat divná hra, která vedla k pádu letadla Embraer.

Není to tak, že by Prigožin neměl nést důsledky za své činy, avšak jeho trest by měl být vynesen spravedlivým soudem, přednostně mezinárodním. Pád Embraeru není náhodným incidentem. Je to vše součástí ruského skladu záležitostí a trestem za neposlušnost. Kde je tedy Prigožin? Mohl by být mrtvý, v pekle nebo snad v Africe, kde by mohl zuřit myšlenkami na svou nejistou budoucnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz