Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proberte se, opravdu všichni Ukrajinci nejsou sexuální devianti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Faruk Tokluoğlu/ Pexel

Nebezpečí generalizace a kolektivní viny vůči konkrétním menšinám odvrací společnost od řešení podstatnější věci a to je výše trestních sazeb u sexuálně motivovaných zločinů. Problém nevyřeší protest proti Ukrajincům, ale přísnější legislativa.

Článek

Otřesný případ znásilnění a pokusu o vraždu teprve patnáctileté dívky z Plzně hýbe v posledních dnech Českem. V úterý večer došlo k incidentu, při němž osmnáctiletý mladík vylákal na procházku kolem řeky patnáctiletou dívku, se kterou se znal a dívka se schůzkou souhlasila. Situace však brzy nabrala nečekaný směr. Mladík odvedl dívku do nedalekého lesíka, kde ji svázal a zakryl ústa. Co se zdálo být původně nevinným setkáním, stává se noční můrou, kdy mladík dívku znásilní a následně jí způsobí řezné zranění.

Pokračoval dále vyhrožováním smrti. Dívku zabalil do pytle a shodil ji ze srázu do lesa, v domnění, že je již mrtvá. Avšak dívka pouze předstírala smrt a po odchodu útočníka vyhledala pomoc. Po několika hodinách se podařilo policistům mladíka zadržet. Čelí obvinění z pokusu o vraždu a znásilnění. Problémem však není jen brutalita a závažnost celého činu, ale i to, že obviněný je osmnáctiletý Ukrajinec.

Po tom, co se tato informace stala mediálně známou, začala v podstatě příprava na hon na Ukrajince v Plzni. Policie upřesnila, že muž, který za tímto činem stojí, v Česku žil dlouhodobě a nejedná se o válečného uprchlíka. Na sociálních sítích se lidé svolávají a v sobotu se chystá demonstrace v Plzni, která má být namířena právě proti ukrajinské menšině. Znepokojení vyjádřila i samotná ukrajinská ambasáda a tento čin zcela jednoznačně odsoudila.

Nicméně navzdory tomu, co se stalo, za chybu jednotlivce mají zaplatit ti, kteří v Česku žijí zcela spořádaný život? Za znásilnění mají padat tvrdší tresty a mladík má být potrestán, jak jen nejpřísněji je to možné. Avšak nemá to znamenat, že právě to, co udělal, musí poškodit celou komunitu, která daného člověka ani nezná a s jeho brutálním činem nemá nic společného.

Nelze ani v případě něčeho tak závažného soudit celou minoritu a šířit strach ve společnosti. Vykreslování Ukrajinců jako někoho, kdo bezpodmínečně, protože má určitý původ pasu, musí být násilník, je zcela zcestné. Nijak tomu nepomáhají ani krajně pravicově orientované strany, které právě proti těmto menšinám dlouhodobě šíří vlnu nevole a tvrdí, že Češi v dnešní době žijí na svůj úkor právě kvůli tomu, že stát se stará o jiné.

Foto: Faruk Tokluoğlu/ Pexel

Vybavme si situaci, kdy by obdobný čin udělal Čech v zahraničí. Šli by tamní občané také uspořádat protest a označit každého Čecha jako násilníka? Asi se shodneme, že tohle není dobrý způsob řešení. Tito pachatelé mají být potrestáni za své zločiny, ale bez toho, aby se začal uplatňovat kolektivní trest.

Osobně bych se zaměřila hlavně na změnu a zvýšení sazeb právě za tyto trestné činy. To je téma, které by mělo vyvolávat vlnu nevole a nesouhlasu. Občan, který má touhu jít na protest proti Ukrajincům, by měl začít protestovat zejména za reformu v oblasti trestního řízení sexuálně motivovaných zločinů, protože až se dozvíme, s jakou výší sazby obviněný mladík odejde od soudu, bude nám leda do breku. Za to však nemohou Ukrajinci, nýbrž tvůrci české legislativy, kteří dodnes novelu trestního zákoníku pro znásilnění, zneužívání dětí a domácí násilí nedokončili. To by mělo být téma, nikoli to, že všichni Ukrajinci nesou kolektivní vinu spolu s obviněným mladíkem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz