Hlavní obsah
Aktuální dění

Propalestinská demonstrace v Praze. Zakázat ji nelze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Barış Seçkin/ Pexel

V Praze se koná palestinská demonstrace po útocích radikálního hnutí Hamás v Izraeli. Organizátoři zdůrazňují nutnost spravedlivého míru na Blízkém východě.

Článek

Propalestinská demonstrace v Praze má kritizovat odvetné kroky Izraele po útoku radikalistů Hamásu, který probíhá poslední týden. Demonstraci pořádá občanská iniciativa Ne naším jménem! - Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě dnes na Václavském náměstí.

Co je problém? Magistrát sice vyhodnotil akci jako potenciálně rizikovou, ale dle práva shromažďovacího, pokud budou dodrženy veškeré předpisy, ji nerozpustí. Legislativně je velmi malé množství situací, ve kterých může magistrát ohlášené shromáždění zakázat, například když se kryje s jinou akcí nebo když oznámený účel podněcuje k násilí či rasové segregaci. Pokud však akce podporuje teroristy, evidentně proti tomu legislativa nezmůže nic.

Foto: Anadolu/Getty Images

Organizátoři uvedli, že akce je určena k uctění všech obětí v Izraeli a Palestině bez ohledu na jejich etnickou příslušnost. Tvrdí, že kolektivní trestání Palestinců v Gaze není východiskem z dlouhotrvajícího cyklu násilí a že cílem by mělo být vzájemné příměří, okamžité propuštění zadržovaných a následné otevření cesty ke spravedlivému urovnání mezi oběma národy. Požadují, aby bylo okamžitě zastaveno bombardování Gazy a aby se česká vláda zdržela podpory Izraeli při odvetných útocích, které by vedly jen k úmrtí dalších tisíců lidí a ke zkáze země.

Nevím, kde přesně sbírají organizátoři této akce informace, ale asi si patrně nevšimli, že nebýt napadení, které inicioval Hamás, tisíce lidí zemřít nemusely. Nemusely zemřít ani děti, kterým Hamás uřízl hlavy, rodiny, které v ulicích a jejich vlastních domech cíleně vyvraždili, všechny ženy, které před jejich dětmi a manželi znásilnili. Tohle je všechno práce Hamásu. Stejně tak to, že místo toho, aby pustili civilisty z Gazy, navzdory varování Izraele, je místo toho používají jako lidský štít. Společně s dětmi, ženami a lidmi, kteří v oblasti žijí a nemusejí a ani nikdy nemuseli být na Hamás jakkoli napojeni.

Tohle není boj za svobodu, tohle je cílená genocida Židů a zničení jejich kultury. Hamás nemá slitování, veškeré hrůzy, které provádí, jsou v odporu s jakoukoli lidskostí. To, co Hamás zvládl za několik dní, na to měli nacisté roky, a stále se to opakuje. Svět nedokázal zabránit dalšímu hromadnému vraždění Židů, a my teď ještě podpoříme to, aby někdo zcela otevřeně podporoval takové chování?

To, že se objevují značky Davidovy hvězdy na domech v Německu, stejně jako tomu bylo před druhou světovou válkou, na internetu kolují antisemitistické fotografie, kde hajlují někdy i děti, tohle je svět, který naprosto odporně podporuje teroristy a toleruje je, dává jim prostor. I svoboda projevu má někde hranice, a to, co dovolujeme, aby se v současné době veřejně prezentovalo, je hluboko za jejich koncem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz