Hlavní obsah
Seberozvoj

Rituál s ayahuascou není fetování uprostřed pralesa v Peru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sadman Chowdhury/ Pexel

Ayahuasca, halucinogenní nápoj připravovaný z listů liány Banisteriopsis caapi, se stává nedílnou součástí ceremoniálů v Jižní Americe, které přitahují zájemce z celého světa.

Článek

Pomáhá s nejrůznějšími druhy psychických onemocnění či závislostmi. V Česku je však její užívání a prodej striktně zakázán, i pro léčebné účely. Podobně je to v celé Evropské unii. Výjimkou je Holandsko, kde mohou být ceremonie prováděny pro náboženské účely. Ayahuasca je zcela legální například v Brazílii, Mexiku, Peru a Kolumbii.

Není to ani otázka racionality, spíše touha po poznání, vyrovnání se sebou či snaha zbavit se závislosti. Nejde jen o závislost drogovou, ale i na alkoholu či například workoholismus. Pomáhá vyřešit v hlavě minulost a najít východiska ve složitých situacích.

Než se do Jižní Ameriky odjede, doporučuje se nejíst maso, těžká jídla a veškeré látky, které ovlivňují vědomí. Tudíž žádná káva, čaje, léky, alkohol či drogy. Před samotným rituálem se přibližně 48 hodin drží půst pouze na vodě.

Foto: Chennawit Yulue/ Pexel

Vše probíhá v určené oblasti, nejčastěji v přírodě či uprostřed jihoamerického pralesa. Sedí se s ostatními účastníky v kruhu. Šamani často dýchají na ostatní dým z dýmky mapacho, což je typický jihoamerický druh tabáku, který se používá pro intenzivnější zážitek. Zpívají písně, obklopují účastníky listy z liány. Následně se přejde k užití samotného vývaru z ayahuasky. Chuť je přirovnatelná k hlíně či zkrátka zemité chuti.

Nápoj začíná působit přibližně po hodině od užití. Šamani doporučují po požití pouze ležet. V případě, že by se účinek nedostal, je možné si nápoj přidat. Je důležité po požití nápoje přemýšlet nad svými útrapami a právě nad důvody, se kterými jste do Jižní Ameriky přijeli.

Vidíte své blízké osoby, se kterými máte určitý problém, který vás trápí. Vedete s nimi rozhovory. Často tito lidé nemají zřetelné tváře. Zamýšlíte se bez clony nad tím, zda jste šťastní či co vás činí nešťastné. Proč jste začali brát drogy, pít či nadměrně pracovat. Proč jste žili v toxickém vztahu. Ayahuasca vám může dát úplně nový pohled na situace a osoby, který byste si jinak neuvědomili. Je to cesta k nalezení sebe sama a k vyrovnání se s traumaty.

Foto: Paul Kerby Genil/ Pexel

Velmi časté je, že pokud se člověk poctivě připraví, dodrží půst a stravu, účinek může trvat přibližně deset hodin. Na konci je velmi pravděpodobné, že se pozvracíte, tělo prochází očistou. Je zakázáno rituál podstoupit, pokud jste v posledním půlroce užívali antidepresiva, antipsychotika a jiné léky ovlivňující psychiku. Požití ayahuasky by v tomto případě mohlo být velmi nebezpečné, i kdyby se tělo řádně před rituálem očistilo.

Ayahuasca není droga. Vždy je nutné před odletem do Jižní Ameriky pečlivě ověřit a vybrat místo, kde se pro očistný rituál rozhodnete. Stejně jako všude jinde, i zde platí, že někteří na tomto druhu léčby a meditace chtějí pouze vydělat, nemají zkušenosti a v tomto případě může být rozhodnutí ayahuasku užít velmi nebezpečné. Fatální může být hlavně množství. Zkušení šamani, kteří s tímto druhem halucinogenu pracují celý život, mají odhad a rituály provádějí bezpečně. Ovšem právě v případě někoho, kdo této látce příliš nerozumí, může dojít k předávkování.

Ayahuasca je zkušenost. Může dát zcela nový pohled na svět, i pro někoho, kdo striktně vyznává pouze západní druh medicíny. Naopak z terapeutického pohledu může mít pozitivní účinky na psychiku a vyrovnání se s životními traumaty. Je však nutné, stejně jako s čímkoli jiným, dodržovat pravidla, být obezřetný a celou cestu a rozhodnutí si dobře promyslet. Je to cesta naděje, ale také prozření a chvilkového utrpení, které otvírá nový pohled na život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz