Hlavní obsah
Lidé a společnost

Romantická projížďka Prahou s koňským povozem není nic jiného než týrání zvířat bránící se historií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burak Kulu/ Pexel

Koně trpí stresem v přeplněném dopravním prostoru, jsou vystaveni dehydrataci a znečištěnému ovzduší. Diskuse o zrušení fiakrů v centru Prahy vyvolává otázky ohledně péče o zvířata. Má tato tradice ještě místo v moderním městském prostředí?

Článek

Potkávám je denně, když jdu do práce, nebo když se vracím domů. Obtěžují je mouchy, jsou dehydrovaní, pod náporem stresu z dopravy permanentně ve střehu. O kom je řeč? O koňských povozech v centru Prahy.

Údajně turistická a romantická atrakce, projížďka historickým centrem Prahy, přes Staroměstské náměstí, pohled na Hradčany a Pražský hrad. Romantická projížďka to byla, ale patrně před sto lety, kdy Praha nebyla denně ucpaná skrz na skrz dopravními zácpami, za všudypřítomných výfukových zplodin, hluku a malého dopravního prostoru.

Žádné zvíře, ať je o něj staráno sebe lépe, nedokáže žít v takovém prostředí. Je sice hezké, jak mluvčí daných společnosti deklarují, že je o koně řádně staráno, mají kvalitní stravu, ustájení a veterinární péči. Nic z toho však nevykompenzuje zvířeti daný stres, který musí snášet v přeplněné dopravě. Vzpomeňte si sami, jak se cítíte během dopravní špičky, když řídíte auto. Jak se v takovém případě má cítit kůň, na kterého se tlačí auta, tramvaje, dodávky a autobusy.

Foto: Nishant Aneja/ Pexel

Neopomenu ani to, že koně stojí klidně i hodiny na slunci „zaparkovaní“ a čekají na chvíli, kdy si jejich služby někdo objedná. Existují fotografie kolabujících koňů v centru Prahy, kteří současné teploty zkrátka už nezvládli. Šetření veterinární správy však žádné znepokojivé zacházení nezjistilo.

Koňské stanoviště měl magistrát hlavního města původně zrušit už k 1. lednu 2023, nicméně celý záměr byl odložen o rok. Zrušení fiakrů bylo požadované zejména z řad vedení města, které dlouhodobě bylo jak svými členy, tak širokou veřejností upozorňováno na podezření z týrání daných koní. Pražský zastupitel Jiří Pospíšil (TOP 09) dlouhodobě bojoval za zrušení služeb fiakristů v centru Prahy.

Zástupci Cechu fiakristů však stále vyjadřují obavy ohledně budoucnosti koní, a to nejen svých vlastních, ale také koní ve sportovních disciplínách. Mají obavy, že radikální skupiny ochránců zvířat, poté co dosáhnou svých cílů v souvislosti s fiakry ve městech, se zaměří na další oblasti, jako jsou dostihy, parkury a jiné koníčky spojené s těmito zvířaty.

Osobně vidím obrovský rozdíl mezi tím, jestli je dané zvíře na dostihu, nebo je s ním prováděn sportovní úkon, který zvíře samo sebou může i bavit, a povozem v centru města, kde se na něj tlačí dopravní prostředky. Ten stres koni opravdu nevykompenzuje kvalitní ustájení a každé dva měsíce prohlídka veterináře, nebo odměna v podobě nějakého jídla.

Riziko spojené s tímto povozem je taktéž poměrně vysoké. Kdyby proběhla srážka s koňmi a dopravním prostředkem, zranění pro zvíře může být fatální a vést k uhynutí. Existují argumenty, že policisté často v centru jezdí na koni a kontrolují pořádek, proč by tedy koně zůstat měli, a proč povozníci by z centra města měli zmizet? Policejní koně nikde nestojí hodiny na slunci na Staroměstském náměstí zaparkovaní. Také prošli výcvikem, který je speciálně určený pro jejich práci. Toto srovnání je v podstatě nerelevantní, ačkoli se koně nacházejí na stejném místě.

Opravdu chceme mít takovou tradici v centru města? Aby každý turista první, co uvidí, byly prodejny CBD, všude ruské matrjošky, trdelníky a schvácená zvířata zaparkovaná na Staroměstském náměstí? Praha už není v 19. století, není to místo, kam patří povozy koní, hrající si na zážitek z krásy města při západu slunce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz